RIVM: onzeker of er in 2030 genoeg drinkwater is

© Pixabay
Bilthoven - Het is onzeker of er in 2030 genoeg water is voor de productie van drinkwater. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze maandag in een rapport, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Drinkwater wordt gemaakt van oppervlakte- of grondwater, afhankelijk van de regio. In 2020, het jaar dat het RIVM als referentiejaar nam, werd 1,3 miljard m3 water gewonnen. In 2030 zal naar schatting 102 miljoen m3 extra moeten worden gewonnen.
Maar alle tien de in Nederland actieve waterbedrijven, die de wettelijke plicht hebben drinkwater te leveren, kampen met een veelvoud aan problemen waardoor waterwinning steeds moeilijker is geworden. Tot de drinkwaterbedrijven die vrijwel direct meer capaciteit nodig hebben, behoort ook Vitens. Dat bedrijf levert drinkwater in onder meer de provincie Utrecht.
Zonder onmiddellijke actie van Rijk, provincies, waterschappen én consumenten kunnen die extra kubieke meters water niet worden gewonnen, en ontstaat een drinkwatertekort, waarschuwt het RIVM. Daarom moet volgens het instituut water langer worden vastgehouden en moeten er grotere watervoorraden worden aangelegd. Ook moet worden gekeken naar het winnen van drinkwater uit alternatieve bronnen, zoals zout water en rioolwater.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.