Bedrijventerrein Lage Weide moet aantrekkelijke doorfietsroute worden: 'Mensen moeten het gewoon proberen'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Wie nu naar bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht fietst, moet goed opletten. "Ik moet hier bijna wekelijks in de remmen", zegt Hema-medewerker John uit De Meern. "Anders word ik geschept door een auto of vrachtwagen." Over een paar jaar zijn die zorgen hopelijk voorbij. want het bedrijventerrein wordt onderdeel van een doorfietsroute.
Die loopt van Houten via de Plofsluis naar Nieuwegein en volgt daarna het Amsterdam Rijnkanaal naar Lage Weide. Het is één van de in totaal negen doorfietsroutes die in de provincie Utrecht komen, zegt Hans van Engelenburg. Hij is projectmanager doorfietsroutes bij de provincie. "Vijf daarvan zijn er nu in uitvoering, voor vier worden de plannen nog gemaakt." Daardoor moet het straks mogelijk worden om op een veilige manier met zo min mogelijk onderbrekingen te fietsen tussen bijvoorbeeld Woerden en Utrecht, Utrecht en Amersfoort of Amersfoort en Bunschoten.

5 miljoen euro

Voor de route tussen Houten en Lage Weide worden vandaag de handtekeningen door de betrokken gemeenten en provincie gezet. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan: de kosten worden geraamd op 5 miljoen euro. Voor een groot deel wordt gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur.
"Vervolgens verbeteren wij de route", zegt Van Engelenburg. "We maken het veiliger, comfortabeler en directer. Obstakels worden weggehaald en fietsers krijgen meer voorrang. We halen ook paaltjes weg, want daar gebeuren veel ongelukken mee. De routes worden breder, zodat ze voor alle soorten fietsers geschikt zijn."
Zoals bijvoorbeeld de elektrische fiets van John. Hij werkt bij het distributiecentrum van de Hema, waar regelmatig ook vrachtwagens het terrein op rijden. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, ziet Van Engelenburg. "Dus we gaan er op dit soort plekken voor zorgen dat vrachtwagens die afslaan niet direct op het fietspad zitten. Dat kan bijvoorbeeld door het fietspad verder weg te leggen of het iets te verhogen."

Automobilisten verleiden

De verbeterde route moet ervoor zorgen dat de in totaal 10.000 werknemers op het bedrijventerrein vaker voor de fiets kiezen. "Een flink deel woont ook op fietsafstand", zegt Van Engelenburg. Hij hoopt dat mensen die nu met de auto komen ook het voordeel van de fiets in gaan zien. "In de spits is het ook heel moeilijk om het terrein af te komen."
Terwijl Van Engelenburg zijn verhaal vertelt, komt er ook een vrouw aanrijden. Al snel blijkt dat zij haar vier wielen nodig heeft. "Ik komt uit Rotterdam", zegt ze. "Dat is niet te doen op de fiets", erkent Van Engelenburg. Toch gloort er hoop aan de horizon. "Ik wil wel dichterbij gaan wonen", geeft ze aan. "Als dat gaat gebeuren, dan ga ik met de fiets."
Een goede keuze, kan John uit De Meern uit eigen ervaring zeggen. "Ik vind dat mensen het gewoon moeten proberen. Dan komen ze erachter hoe lekker het is om eigenlijk op de fiets te gaan", zegt hij. "Ja, ook in de winter", voegt hij met een lach toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.