Meerderheid raad Utrecht tegen uitbreiding cameratoezicht, en toch komt het er

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan een meerderheid van de Utrechtse raad ligt, dan komen er niet meer camera's in de stad. Toch gaat een meerderheid van diezelfde raad aanstaande donderdag vóór een voorstel stemmen dat die uitbreiding van het aantal camera's mogelijk maakt. Die afspraak is namelijk gemaakt tijdens de coalitieonderhandelingen vorig jaar. Dat bleek vanavond tijdens de uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM.
De stad kent nu 81 camera's voor openbare orde en veiligheid. Die camera's hangen vooral in het centrum van de stad en bij stadion Galgenwaard. Een klein deel van die 81 camera's kan flexibel worden ingezet, ze staan dan een paar maanden op een plek waar extra toezicht noodzakelijk is.
Burgemeester Sharon Dijksma stuurde een voorstel naar de gemeenteraad om het aantal van 81 uit te breiden naar 91. In hetzelfde voorstel staat dat het aantal flexibele camera's moet worden uitgebreid. Op termijn moeten vaste camera's vervangen worden door flexibele.

De oplossing

In Stadhuisplein debatteerden Maarten Koning (D66), Louise de Vries (Partij voor de Dieren) en Tess Meerding (VVD) met elkaar over het voorstel. De VVD is voor meer camera's in de stad. Meerding denkt dat de veiligheid van de bewoners daarmee gediend is. "We krijgen heel vaak klachten van bewoners die zeggen dat ze zich niet veilig voelen in hun buurt", zei de liberaal in de uitzending. "Bijvoorbeeld als er veel overlastgevers rondhangen. En daar wil je als gemeente toch wat aan doen." Volgens de VVD is cameratoezicht is sommige gevallen dan de enige oplossing.
Luister hier naar de hele uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM.
Aan de andere kant van het spectrum staat De Vries. Dit commissielid van de Partij voor de Dieren wil eigenlijk minder camera's, die zijn namelijk een aantasting van de privacy van de inwoners van de stad. "Privacy is een groot goed, dat moet je niet onderschatten." De Vries was onlangs aan het stoepkrijten, toen een politiebusje naast haar stopte. Die was getipt door cameratoezicht. Stoepkrijten in Utrecht is toegestaan. "Ik voelde me heel erg betrapt terwijl ik niets verkeerd deed."

Technische vooruitgang

Tussen die partijen in staat Koning van D66. Hij gaf aan dat een uitbreiding van het aantal camera's wat hem betreft niet had gehoeven. Hij vindt dat de huidige camera's zoveel beter zijn dan de camera's van vijftien jaar geleden, en dat het toezicht daardoor al flink verbeterd is, zonder dat er extra camera's nodig waren.
Koning gaf volmondig toe dat de uitbreiding van het aantal camera's vooral een wens van de ChristenUnie was, tijdens de coalitieonderhandelingen. "Wij vinden het voorstel van de burgemeester oké. Wat ons betreft had het niet meer hoeven worden. Maar het is een afspraak die we hebben gemaakt met andere partijen." Volgens de D66-er heeft hij bij de onderhandelingen in ruil gekregen dat de gemeente kritischer gaat zijn op de duizenden andere camera's van burgers en bedrijven. Maar dat aspect komt, wat hem betreft, nog onvoldoende terug in het voorstel waar donderdag over gestemd gaat worden.
Als je het aantal partijen dat feitelijk tegen is optelt, dan is dat een meerderheid. Maar door de afspraken binnen de coalitie zal het voorstel tot uitbreiding donderdag toch worden aangenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.