Proces tegen van verduistering verdachte Rhenense oud-wethouder opnieuw uitgesteld; rechter is ziek

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Rhenen - De rechtszaak tegen een Rhenense oud-wethouder die wordt verdacht van het verduisteren van een groot geldbedrag van zijn overbuurvrouw is vandaag opnieuw uitgesteld, dit keer wegens ziekte van een van de rechters. De zaak tegen de 74-jarige VVD'er Jan F. zou eigenlijk in november vorig jaar worden afgehandeld, maar werd toen aangehouden, omdat de verdachte volgens het Openbaar Ministerie veel meer geld van de rekening van het slachtoffer zou hebben weggesluisd dan eerder werd aangenomen.
Volgens het OM heeft F. bijna 60.000 euro verduisterd van de vrouw voor wie hij de geldzaken beheerde. Hij zou vijfenhalf jaar lang bedragen van haar rekening hebben overgemaakt naar zijn eigen rekening, zonder dat zij daarvan wist. De officier van justitie wil dat hij dat geld terugbetaalt en dat ook het financiële voordeel dat hij er mee zou hebben behaald wordt afgepakt.

Buurvrouw

Het OM heeft een nieuwe berekening gemaakt van de bedragen waar het om gaat. De officier van justitie wil daarom de tenlastelegging wijzigen. De bedragen waar het om gaat zullen worden besproken op een volgende zitting. Dat gaat in elk geval nog maanden duren, want de verdediging wil op de wijzigingen kunnen reageren. Daarnaast is er gevraagd om aanvullende getuigenverhoren.
Het slachtoffer was vanochtend zelf niet aanwezig in de rechtbank en ook niet bij eerdere zittingen. De vrouw is dementerende en heeft een bewindvoerder. Zij wordt bij de rechtszaak vertegenwoordigd door iemand van slachtofferhulp. Die vertelde dat de zaak naar buiten is gebracht door een buurvrouw van het slachtoffer.
Het slachtoffer wilde niet dat F. steeds bij haar langskwam en zou bij haar buurvrouw hebben aangeklopt voor hulp.

Geen nieuwe datum

Het is onduidelijk wanneer de zaak nu wordt afgehandeld. Vanwege krapte bij de rechtbank kan het vele maanden duren voor er een nieuwe zittingsdatum wordt gevonden. "Ik laat het maar over mij heenkomen", zei de verdachte oud-wethouder gelaten toen de voorzitter hem het laatste woord gaf.
Het is de tweede keer dat de oud-wethouder wordt verdacht van financiële malversaties. Vijf jaar geleden stond hij samen met zijn zoon terecht voor belastingfraude. Hij werd toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.