Calamiteitenhospitaal Utrecht weer gesloten, 5 patiënten overgebracht naar verpleegafdelingen UMC

© RTV Utrecht
Utrecht - Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht dat vanmorgen werd geopend om de slachtoffers van het treinongeluk in Voorschoten op te vangen, is weer gesloten. In totaal zijn er tien mensen behandeld. Vijf van hen zijn overgebracht naar de verpleegafdelingen van het ziekenhuis, de rest is weer naar huis. Dat laat het UMC Utrecht weten op Twitter.
In Voorschoten botsten vannacht een goederentrein en een passagierstrein op een kleine bouwkraan op het spoor. Daarbij viel zeker één dode en meerdere mensen raakten zwaargewond.
Calamiteitenhospitaal Utrecht weer gesloten, 5 patiënten overgebracht naar verpleegafdelingen UMC
Om de slachtoffers op te vangen werd het calamiteitenhospitaal opgetuigd. Dat is een stand-by ziekenhuis dat indien nodig binnen 30 minuten operationeel kan zijn voor de opvang van grotere aantallen patiënten in geval van calamiteiten. Het gebouw in de kelder van het UMC Utrecht, heeft onder meer honderd bedden, twaalf intensive-care plaatsen, vier isolatieboxen en drie operatiekamers.

'Opvang verliep goed'

Volgens Joris Prinsen, woordvoerder van het UMC, verliep de opvang in het ziekenhuis "heel goed". De eerste slachtoffers kwamen om ongeveer 05.30 uur binnen bij het noodhospitaal. "De patiënten kwamen snel achter elkaar binnen. Om 09.00 uur waren alle patiënten alweer weg uit het hospitaal."
Prinsen vertelde vanmorgen bij Radio M Utrecht hoe het noodziekenhuis te werk gaat. "De meest zwaargewonden die acute hulp nodig hebben, worden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt", legde hij uit. "De slachtoffers die enige tijd onderweg kunnen zijn, komen naar het calamiteitenhospitaal."
Aan boord van de ontspoorde nachttrein die vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag bevonden zich zo'n vijftig passagiers. Het voorste deel van de trein kwam na het ongeluk in het weiland terecht, terwijl het middelste deel op zijn kant naast het spoor belandde. In het achterste deel van de trein woedde na het ongeluk een brand, maar die kon door de brandweer snel worden geblust.

Voor het eerst sinds tramaanslag

In totaal raakten ongeveer dertig mensen gewond, waarvan er negentien naar een ziekenhuis zijn overgebracht. Tien van hen kwamen dus in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht terecht.
Het was voor het eerst sinds de tramaanslag in Utrecht in 2019 dat het calamiteitenhospitaal openging voor een ramp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.