Liveblog: Aanvoerder Spakenburg trots op eigen club ondanks verlies tegen PSV

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg/Bunschoten-Spakenburg - Het sprookje voor Spakenburg is voorbij: vanavond verloor de amateurclub in de halve finale van de KNVB Beker tegen PSV met 1-2. De titelhouder was in de halve eindstrijd te sterk voor de amateurs van Spakenburg, die uitkomen in de tweede divisie. Lees hieronder alle ontwikkelingen over de wedstrijd.

Liveblog gesloten: hoogtepunten

- PSV klopt amateurs Spakenburg (1-2) en staat weer in bekerfinale
- Trainer Chris de Graaf: 'Wij zijn geen moment weggespeeld'
- Spakenburg-supporters trots op hun club: 'Enige amateurclub die in de halve finale gescoord heeft'

23.28 uur Trainer Chris de Graaf: 'Wij zijn geen moment weggespeeld'

Trainer Chris de Graaf: 'Wij zijn geen moment weggespeeld'

23.00 uur Spakenburg-supporters trots op hun club: 'Enige amateurclub die in de halve finale gescoord heeft'

22.35 uur Aanvoerder Van der Linden trots op prestatie Spakenburg

Aanvoerder Floris van der Linden vond dat zijn ploeg SV Spakenburg ondanks de 2-1-nederlaag in de halve finale van de KNVB-beker een prestatie had geleverd tegen PSV. "Als je tot de 90e minuut in de wedstrijd kan blijven en het tot het laatste fluitsignaal spannend kan houden, kun je wel van een prestatie spreken", zei de aanvoerder van de nummer 10 uit de tweede divisie bij ESPN.
"Maar uiteindelijk ga je niet door. Dat overheerst nu nog wel een beetje", liet de voetballer ook zijn teleurstelling blijken. "Ik ben nog nooit een wedstrijd ingegaan om te verliezen of met een gelijkspel tevreden te zijn."
De amateurs gaven zich echter lang niet gewonnen tegen de bekerhouder en nummer 3 uit de Eredivisie. "Ik denk dat wij er alles aan hebben gedaan om het een wedstrijd te houden. Het was een wereldgoal van Dwayne Green, die ga ik nog wel een paar keer terugkijken. Natuurlijk is PSV de betere ploeg, maar de eindstand is wel 1-2. Het was dichtbij, maar het eindigt hier wel helaas."

Spakenburg - PSV 1-2

43' Erik Guttierez (0-1)
46' Van Aanholt (0-2)
59' Dwayne Green (1-2)

(scheidsrechter: Manschot)

94' Het is klaar. Manschot fluit voor het einde van de wedstrijd. Het sprookje van Spakenburg eindigt in de halve finales.
91' Spakenburg blijft aanvallen. PSV loert op de counter.
91' Green gaat nog een keer proberen. Dit keer van dichterbij. Over!
90' Vrije trap Spakenburg aan de linkerkant buiten de zestien. Het is alles of niets nu. We krijgen er drie minuten bij.
84' De conditie lijkt nog altijd geen doorslaggevende factor te zijn.
83' Spakenburg pompt de bal er maar weer eens in met een verre ingooi van Artien. PSV rost weg alsof het zelf de amateurclub is.
82' Wesdorp gaat eruit en De Ruiter komt erin. Dat is nog eens een aanvallende wissel voor Spakenburg!
81' De tijd begint langzaam te dringen voor Spakenburg.
71' PSV is ondertussen op jacht naar de 1-3.
Heel Nederland geniet mee met Spakenburg.
61' De Westmaat gaat helemaal los. PSV is er echt nog niet.
Luister terug: De wondergoal van Green
59' GOAL!!! De Westmaat ontploft voor Dwayne Green. Hij haalt van zeker dertig meter snoeihard uit. Drommel die te ver voor zijn goal staat is kansloos. Wat een doelpunt!
56' Spakenburg geeft zich nog niet gewonnen. Vink en Dekker creëren een kans, maar het schot gaat via een PSV'er naast.
50' De scherpe randjes zijn er wel af bij Spakenburg.
Luister terug: PSV maakt 0-2
46' GOAL!!! Het lijkt gebeurd. Mooie aanval van PSV over links. Simons wipt de bal de zestien in voor de voeten van Van Aanholt. Hij schiet de bal onberispelijk achter Damen.
46' De tweede helft is begonnen op De Westmaat! Er zijn geen wissels.
45' En dan is het rust in Spakenburg.
45' Luuk de Jong heeft er helemaal geen zin meer in. Nu wordt hij onder het kunstgras gelopen door Werkman.
45' Wat een ongelukkig moment voor Spakenburg om de openingsgoal tegen te krijgen. Het leek ongeschonden de rust te gaan halen.
Luister terug: PSV scoort vlak voor rust 0-1
43' GOAL!!! PSV op voorsprong. Vlak voor rust gebeurt het dan toch. De voorzet belandt met wat geluk voor de Spakenburg-goal waar Guttierez kan binnen wurmen.
42' Vince Gino Dekker gaat de vrije trap nemen. Dertig meter recht voor de goal. Het schot gaat recht in de handen vanPSV-keeper Drommel.
41' GEEL! Guttierez ontneemt Vink een doelkans. De eerste kaart gaat naar PSV. Wie had dat gedacht?
40' Spakenburg sleept een hoekschop uit het vuur. De eerste! De supporters worden gek.
35' Luuk de Jong gaat na een kopduel met Artien naar het kunstgras. Aan de kant bij PSV barst men in woede uit. Op het veld ook. De Jong staat groggy op. Artien heeft duidelijk wat gedaan met de tips van Ronald Spelbos gisteren in Een Berg Bekersvoetbal.
32' Van Aanholt haalt uit van een meter of twintig. O, wat een knal! Damen met een katachtige redding!
31' Er staat een half uur op klok en het is nog altijd een wedstrijd.
26' Eerste kans voor Spakenburg. Luuk Admiraal steekt vanaf de linkerkant haaks naar binnen. Zijn voorzet wordt weggewerkt, anders is het geheid een doelpunt.
25' Spakenburg blijft voorlopig moeiteloos overeind. Xavi Simons begint al geërgerd te kijken.
21' Til krijgt de bal tussen twee Spakenburgers door. Zijn schot is wild en gaat naast. PSV claimt een penalty, maar daar is in de verste verte geen sprake van.
19' Verhagen onderschept en duikt meteen de diepte in. PSV blokt waardoor de Spakenburg-speler de bal keihard in zijn maag krijgt. De lucht is er even uit bij Verhagen.
16' We spelen weer. Spakenburg kiest meteen de aanval.
14' De zon gaat onder en dus legt Manschot de wedstrijd even stil, zodat de spelers die aan de ramadan doen wat kunnen eten en drinken.
13' PSV heeft de eerste hoekschop inmiddels gehad. De Blauwen houden nog prima stand na bijna een kwartier spelen.
8' PSV zet enorm hoog druk. Spakenburg komt voor het eerst onder die druk uit en is de middenlijn over.
5' Guus Til krijgt de bal aan de rand van de zestien meter. Hij schuift de bal voorlangs. De eerste kans van de wedstrijd is voor PSV.
4' PSV combineert over de rechterkant, maar laat de bal knullig over de achterlijn gaan. Spakenburg-trainer Chris de Graaf is er niet gerust op en geeft aanwijzingen langs de kant.
3' PSV is aan het jagen. Spakenburg wacht zoveel mogelijk af.
2' Het veld ligt nog vol met vuurwerkresten en blauwe confettislierten. De bezoekers stoorden zich duidelijk aan de traagheid waarmee de wedstrijd op gang kwam. Dat had te maken met een trekker met een aanhanger met een DJ-set die het veld af moest.

21.10 uur Spakenburg-fans tijdens nog optimistisch in rust: 'PSV heeft helemaal niet veel kansen gehad'

20.08 uur Youri Koelewijn niet op tijd fit voor kraker tegen PSV: 'Het is helaas niet gelukt'

20.04 uur De wedstrijd is begonnen!

1' Na een enorme vuurwerkshow heeft Jeroen Manschot de wedstrijd op de Westmaat in gang gebracht. Spakenburg is nu echt in de voetsporen van IJsselmeervogels gestapt als halve finalist in de KNVB-beker.
Floris van der Linden bij de halve finale tegen PSV
Floris van der Linden bij de halve finale tegen PSV © Orange Pictures

19.53 uur 'Clublied Spakenburg nog nooit zo hard meegezongen'

De halve finale staat op het punt om te beginnen. In het stadion is het clublied nog nooit zo hard meegezongen als vanavond, vertelt sportverslaggever Bert Kous die ter plaatse is.

19.47 uur Spakenburg-supporters zenuwachtig voor wedstrijd: 'Het kan alle kanten op'

19.26 uur Veel voetbalfans in rij voor Sportpark De Westmaat

Met nog zo'n drie kwartier te gaan is het nog erg druk voor Sportpark De Westmaat. Er komen zo'n 6000 mensen naar de halve finale van de KNVB-beker op Sportpark De Westmaat. De aftrap is om 20.00 uur.
Veel voetbalfans in rij voor Sportpark De Westmaat.
Veel voetbalfans in rij voor Sportpark De Westmaat. © RTV Utrecht
Met nog zo'n drie kwartier te gaan is het nog erg druk voor Sportpark De Westmaat. Er komen zo'n 6000 mensen naar de halve finale van de KNVB-beker op Sportpark De Westmaat. De aftrap is om 20.00 uur. In het stadion zit de stemming er in ieder geval al goed in:

18.44 uur Opstelling Spakenburg-PSV

Selectie Spakenburg: Verhagen, Artien, Werkman, Green, vd Linden, Vink, Wesdorp, van Lopik, Damen, Admiraal, Dekker.
Opstelling PSV: Drommel; Teze, Ramalho, Gutiérrez, Van Aanholt; Sangaré, Til, Veerman; Bakayoko, De Jong, Simons.
PSV mist in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker verdedigers Phillipp Mwene en Olivier Boscagli. Rechtsback Mwene liep zaterdag in de met 4-2 gewonnen competitiewedstrijd tegen NEC een blessure op en werd in de rust gewisseld. Boscagli was tegen NEC voor het eerst dit seizoen basisspeler. De Fransman stond een jaar lang aan de kant met een blessure en trainer Ruud van Nistelrooij wil hem niet nu al twee keer kort achter elkaar laten spelen.
Jordan Teze vervangt Mwene en middenvelder Erick Gutiérrez zakt een linie terug en staat centraal in de defensie naast André Ramalho. Middenvelder Ibrahim Sangaré keert terug in de basis. Het basisteam van PSV is verder ongewijzigd.

18.09 uur Belangenorganisatie: Spakenburg hoeft niet op zondag te spelen

De amateurs van Spakenburg hoeven niet op zondag te voetballen, ook niet al ze dinsdagavond winnen van PSV en de finale van het toernooi om de KNVB-beker halen. Dit zegt de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) tegen de NOS.
Het is volgens de BAV een gevolg van een convenant dat de voorloper van de organisatie in 2013 met de KNVB heeft afgesloten. Daarin staat - zo citeert de BAV: "De KNVB garandeert de BZV (voorloper BAV) dat bij deze organisatie aangesloten verenigingen die principieel alleen op zaterdag voetballen, nimmer genoodzaakt zullen worden tot het spelen van competitie- en/of bekerwedstrijden op zondag".

17.55 uur Spakenburgse horeca-uitbater Frank Hartog kan wedstrijd niet live zien: 'We hebben op het laatste moment nog een scherm opgehangen'

Spakenburgse horeca-uitbater Frank Hartog kan wedstrijd niet live zien: 'We hebben op het laatste moment nog een scherm opgehangen'

17.23 uur Noud (10) loopt mee bij Spakenburg-PSV

Nu vallen de zenuwen nog best mee, maar Noud (10) denkt dat die nog wel komen. “Iedereen kijkt straks naar je, dat is best eng.” Toch heeft hij er vooral heel veel zin in. “Dit maak je niet vaak meer mee.”
Een van Noud’s vrienden, Bram, mocht al eerder mee met de spelers het veld op. “Die zenuwen komen nog wel”, belooft hij Noud. “Als je naast de spelers staat en die deur gaat open.” Bram speelt in een ander team en mag vanavond niet meelopen. “Ik ben behoorlijk jaloers ja. Dit is wel even een wedstrijd.”
Wat de jongens verwachten? “Winst voor Spakenburg.”

17.09 uur 1800 Spakenburg-sjaaltjes uitverkocht

16.18 uur

Datajournalist Bart Frouws van Voetbal International doet geen voorspelling over vanavond, maar cijfers liegen natuurlijk niet...

16.09 uur Spakenburg waarschuwt fans voor 'domme en schadelijke acties'

Spakenburg heeft de mensen die vanavond de bekerwedstrijd tegen PSV gaan bezoeken gewaarschuwd. Volgens de amateurclub wordt bij de ingang van het sportpark onder meer op vuurwerk gefouilleerd en houden de beveiliging en stewards tijdens het duel streng toezicht op wangedrag.
Bij het overtreden van de regels wordt volgens Spakenburg de toegang tot het sportpark ontzegd en volgt overlevering aan de politie. "De halve finale gaat natuurlijk een groot feest worden voor iedereen die 'Blauw' een warm hart toedraagt. Dat feest kan echter snel verpest worden voor zowel de club als degene die domme en schadelijke acties onderneemt", meldt de club op de website.
"Het is goed om af te sluiten met het waarom van dit alles: je brengt jouw club gigantische schade toe. Boetes van de KNVB in eerste instantie, imagoschade niet te vergeten en ook materiële schade met hoge kostenposten. Zo is laatst de bedrading van de LED-boarding beschadigd geraakt door weggegooide fakkels of vuurwerk en de reparatie hiervan heeft onze vereniging duizenden euro’s gekost." Boven het artikel staat de tekst: 'De club vindt je een rund als je met vuurwerk of fakkels stunt'.
Er komen zo'n 6000 mensen naar de halve finale van de KNVB-beker op Sportpark De Westmaat. De aftrap is om 20.00 uur.

15.40 uur Geblesseerde Mark Veenhoven mist kraker tegen PSV: 'Grote domper'

Mark Veenhoven ontbreekt vanavond in de bekerwedstrijd van Spakenburg tegen PSV. De middenvelder van de tweededivisionist is geblesseerd. "Ik ben er doodziek van."
Veenhoven raakte vorige week maandag geblesseerd. "Ik heb op de training mijn knie verdraaid en heb last van mijn binnenband", vertelt de onfortuinlijke Spakenburger. "Dat leek de eerste dagen goed te gaan, maar bij de test ging een bal inspelen over vijf meter niet eens."

15.20 uur Na IJsselmeervogels in '75 nu ook Spakenburg in halve finale KNVB beker: wat is het geheim van dat vissersdorp?

Hoe is het toch mogelijk? Zit het in de vis? In het brood? Of in de genen? Hoe het ook zij, de twee grote voetbalclubs uit Bunschoten-Spakenburg slaagden er beide in om zich te plaatsen voor de halve finale van de KNVB beker. IJsselmeervogels in 1975, Spakenburg dit seizoen. VVSB uit Noordwijkerhout is de enige andere amateurclub die zo ver kwam in het bekertoernooi. Wat is het geheim van het vissersdorp?

13.00 uur Extra uitzending Namen & Rugnummers en Een Berg Sport

David tegen Goliath, Klein Duimpje tegen de reus. Het radioprogramma Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht staat daarom dinsdag 4 april vanaf 19:00 uur in het teken van de halve finale van de KNVB beker tussen de amateurs van Spakenburg en PSV. Met voorbeschouwingen, live verslag en nabeschouwingen.

12.00 uur Bij de bakker zijn ze er klaar voor

Bij een match van de Blauwen, horen ook blauwe tompoucen. Verslaggever Robert Jan Booij was bij Warme Bakker Klaas Hartog. "Het is wel gekkenhuis vandaag. In combinatie met Pasen was een week eerder wel beter geweest", bekent bakker Hartog. In de bakkerij worden overuren gedraaid. "Iedereen is in een feeststemming, wil een gebakje en een beetje gekkigheid. De bestellingen stromen binnen. Sinds FC Utrecht, gaat het nergens anders meer over."
© RTV Utrecht
De saamhorigheid is enorm in Spakenburg. Het einde van de grondstoffen voor de tompoucen komt in zicht, dus bakker Martijn Hartog zegt dat mensen snel moeten inslaan. Hij legt uit hoe het als een geintje begon om de tompoucen blauw krijgen in plaats van het karakteristieke roze.

11.00 uur Blessure Youri Koelewijn zwart randje historisch bekeravontuur: 'Heb flink staan vloeken'

Het is nu al het meest historische bekerseizoen voor SV Spakenburg en het is nog niet eens voorbij. Vanavond speelt de ploeg thuis de halve finale tegen PSV. “Het is bizar dat we het spelen, dit maken we waarschijnlijk nooit meer mee”, zegt centrale verdediger Youri Koelewijn. Toch is het feest niet compleet voor de voetballer: hij miste door een blessure al de kwartfinale en de kans dat hij weer fit genoeg is om te spelen tegen PSV is zeer klein. “Ik heb wel even flink staan vloeken ja.”

10.00 uur PSV-trainer Ruud van Nistelrooij: 'Een halve finale is altijd een hele grote wedstrijd, tegen wie je ook speelt'

Voor PSV telt maar één ding in de halve finale van de KNVB beker tegen Spakenburg. Er moet gewonnen worden op de Westmaat, want de Eindhovense ploeg wil op 30 april de bekerfinale spelen. Trainer Ruud van Nistelrooij was er op de persconferentie een dag voor de wedstrijd dan ook alles aan gelegen om de wedstrijd tegen de amateurs van Spakenburg net zo serieus te benaderen als elke andere topwedstrijd.

08.00 uur Bekerkoorts in Spakenburg

"Hoe de wint ook waait, wij varen onze eigen koers." SV Spakenburg is klaar voor de wedstrijd vanavond. "Ons verhaal is nog niet af."

07.00 uur Terugblik: Spakenburg schrijft ten koste van FC Utrecht bekerhistorie

Nog even terugblikken op de winst van SV Spakenburg op FC Utrecht. Voetbalsupporters wisten werkelijk niet wat ze meemaakten.
[video:]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.