Celstraffen geëist voor drugslabs in Overberg en Kockengen met 1,5 miljoen xtc-pillen

© RTV Utrecht
Overberg/Kockengen - Tegen twee verdachten van betrokkenheid bij twee drugslabs in Overberg en Kockengen zijn celstraffen van zeven en vijf jaar geëist. Bij het lab in Overberg werden in 2020 1,5 miljoen xtc-pillen aangetroffen.
In maart 2020 werd de bewoner van een boerderij in het Utrechtse Overberg aangehouden in een gestolen bus. Mede door de chemische geur in die bus besloot de politie op zijn adres een kijkje te nemen. Daar werd in een van de panden op het perceel een drugslab aangetroffen.
De aangetroffen xtc-pillen hebben een vermeende straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. De telefoon van deze 54-jarige Johan H. bleek in korte tijd 119 keer een mast op een locatie in Kockengen aangestraald te hebben. Daar werd ruim een maand na zijn aanhouding een tweede drugslab met 10.000 liter chemisch afval aangetroffen.

'Criminele organisatie'

Achter de labs zit volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie waarbij verschillende mensen bij meerdere productielocaties betrokken zijn. De hoofdverdachte met de bijnaam 'Traantje' zit vast in België en wordt in verband gebracht met nog twee drugslabs in Hattem en in Groningen, bleek op de zitting in de rechtbank in Zwolle. Volgens H. verhuurde hij op zijn terrein in Overberg een schuur aan de bende. Hij kreeg pas later door dat het niet in de haak was. "Ik deed er alles aan ze van mijn perceel te krijgen. Het was een nachtmerrie." Verder dan het vervoeren van de chemicaliën gaat zijn rol niet, zei hij.
Zijn maat Michel B. (57) uit Den Haag werd ook veel op de adressen van de labs in Overberg en Kockengen gezien. Hij zei niets met die drugsbende van doen te hebben. In een door hem gehuurd pakhuis in Den Haag lagen tientallen witte emmers met daarop een doodskop gedrukt. Hij ontkende dat daarin chemicaliën hebben gezeten.

Camera op perceel

Na de aanhouding van H. uitten medeverdachten via Encrochat hun zorgen, zei de officier van justitie. Ze werden woest toen duidelijk werd dat H. een camera op zijn perceel had gezet. Hij zei voor zijn veiligheid te vrezen omdat hij een verklaring had afgelegd bij de politie. 'Het bonnetje' van de bodemsanering zou volgens H. 1,5 miljoen euro bedragen. Vermoedelijk moet hij dat betalen, ook omdat hij geen namen van andere betrokkenen wilde noemen.
Johan H. hoorde met zeven jaar cel de hoogste straf tegen zich eisen. De rol van B. was volgens de officier die van 'meewerkend klusjesman'. Naast de vijf jaar cel eiste de officier tegen hem een boete van 40.000 euro. Donderdag gaat de strafzaak verder. In totaal staan verdeeld over zeven zittingsdagen negen verdachten terecht. Op 30 mei volgt de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.