Volop trots na verlies in voetbaldorp Spakenburg: 'Tranen in m'n ogen'

Bunschoten-Spakenburg - Het was een sprookje zoals het lang niet te zien is geweest in het Nederlands voetbal, maar het Spakenburgse sprookje is helaas voorbij. PSV bleek een maat te groot voor de amateurclub. Maar van teleurstelling is geen sprake. “We zijn alsnog supertrots op de jongens.”
Wie aan het begin van de middag sportpark De Westmaat oploopt, ziet vooral heel veel camera’s en plopkappen. De waanzinnige bekerprestatie van Spakenburg is niet onopgemerkt gebleven; zelfs het Engelse BBC is de Noordzee overgestoken om verslag te doen van het spektakel aan het Eemmeer.

Sjaaltjes binnen no-time weg

De hele dag fietsen Spakenburgers af en aan om de voorbereiding van de wedstrijd nauwgezet te volgen. Steigers worden opgebouwd en de laatste werkzaamheden voor de wedstrijd afgerond. Aan het eind van de middag loopt het sportpark vol met mensen die een van de 6300 kaartjes voor de wedstrijd hebben weten te bemachtigen.
Een aantal van hen hoopt ook nog een felbegeerd sjaaltje te scoren. “We hadden er 1800 besteld, afgelopen donderdag duizend verkocht en de rest was zaterdag al weg. We hadden er nog 60 voor de vrije verkoop, maar dat was vandaag ook binnen no-time weg”, vertelt Pauline Zwaan, voorzitter van supportersvereniging De Stormvogel.
Het sjaaltje staat symbool voor de unieke Spakenburgse prestatie, en dus hebben sommigen er een flinke duit voor over. Na de verkoop van het laatste sjaaltje, is er een supporter die net heeft misgegrepen. “Ik ga het sportpark nog wel even over, misschien is er iemand die er eentje voor 50 euro van de hand wil doen.”

Zenuwen bij nuchter Spakenburg

Rond 18.00 uur is het sportpark echt volgelopen. Mensen vullen de maag met dampende broodjes beenham, patatjes met en vooral heel veel bier. Dan is het een plekje zoeken in het stadion en langzaam toch een manier vinden om de zenuwen in bedwang te houden. Want ook bij de altijd nuchtere Spakenburgers worden er ook wel een paar nerveus.
“Ik ben degene die door de kamer ijsbeert hoor”, vertelt de moeder van Hero van Lopik, basisspeler van Spakenburg. “Maar Hero en zijn vader zitten gewoon heel rustig thuis. Voor mij was het echt wel een kort nachtje”, lacht ze.
Ook de schoonmoeder van trainer Chris de Graaf heeft moeite de zenuwen te bedwingen. “Ja, ik ben behoorlijk zenuwachtig, de hele dag al. Ik leef met hem mee. De kans dat ze winnen is niet zo heel groot, hoor. 5 procent, denk ik.”

Heet avondje

Maar toch merk je dat het gros van de supporters hier gekomen is om een sportief feestje te vieren. “Winnen is geen must, verliezen is geen schande”, vat een van de blauw gedoste supporters het goed samen.
Als de meesten van hen een plekje in het stadion gevonden hebben, komen de spelers het veld op. Onder luid gejuich, een vuurwerkshow en muziek die door de speakers beukt laten de fans weten dat ze er klaar voor zijn. Het moet een heet avondje worden, en misschien kan het dan wel gaan spoken in de hoofden van de spelers uit Eindhoven.

Wereldgoal Spakenburg

En dan klinkt daar het eerste fluitsignaal. Spakenburg komt de eerste drie kwartier goed mee, maar moet tegen de rust toch een frommelgoal slikken. In de tweede helft is het snel raak voor PSV, waarna de wedstrijd beslist lijkt.
Maar dan, na een uur spelen, kan Spakenburger Dwayne Green aanleggen voor een afstandsschot na een afvallende bal die hij op fenomenale wijze in het doel van PSV weet te schieten. De Westmaat ontploft. De wedstrijd is weer open en vooral: “wie niet springt, die is niet blauw!”, klinkt er overal.
“Nu kan het toch weer hè!”, roept de 82-jarige Jaap Offringa op de hoofdtribune. En dat geloof lijkt door het stadion te gonzen. De wedstrijd kantelt meer richting Spakenburg, dat nog een paar keer gevaarlijk wordt voor de goal van PSV.

Supertrots op de jongens

Toch blijkt het sportief gezien niet genoeg. Vlak voor het eindsignaal is daar nog één grote kans voor Spakenburg, maar de PSV-goalie keert het schot. Na 90 minuten en een beetje fluit de scheids de wedstrijd af.
Het elftal van PSV viert een kort feestje in de hoek bij de 300 meegereisde supporters, Spakenburg maakt een ererondje over het veld. Een massaal applaus klinkt van de 6000 Blauwen op De Westmaat. “We zijn alsnog supertrots op de jongens, ze zijn allemaal Eredivisie-waardig”, klinkt er lof. “Nee hoor, niets van verdriet. Dit was fantastisch”, zegt een ander.
Supporters vooral trots na bekerprestatie Spakenburg

'Tranen in m'n ogen'

Voor trainer Chris de Graaf is het direct na de wedstrijd balanceren tussen trots en teleurstelling. “Juist omdat ik zo trots ben, ben ik zo teleurgesteld”, zegt hij. “Maar ja, het is niet normaal dat je het als derde niveau van Nederland PSV het zo moeilijk kan maken. We zijn geen moment weggespeeld, dus dat is genieten. Ik had tranen in m’n ogen toen ik de opening zag. Het was vanavond een groot feest.”
En daarmee is er een einde gekomen aan het fantastische bekeravontuur van Spakenburg. Een avontuur waar bijna niemand over had durven dromen. Maar na vanavond is daar een unieke prestatie. Nog nooit scoorde een amateurclub in de halve finale van de KNVB-beker. En die kan het vissersdorp toch maar mooi in z’n zak steken.
De sfeeractie tijdens de opkomst van de spelers
De sfeeractie tijdens de opkomst van de spelers © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.