ChristenUnieleider Rouvoet verlaat politiek

WOERDEN - André Rouvoet, de leider van de ChristenUnie, verlaat de Tweede Kamer. Dat heeft hij zelf vrijdag aangekondigd via Twitter. Rouvoet was toe aan een nieuwe balans met meer tijd voor zijn gezin, familie, vrienden, de kerk en hobby's als boeken lezen.
"Ze verdienen een nieuwe fase waarin ze niet voortdurend op het tweede plan staan," zei Rouvoet vrijdag in een toelichting op zijn vertrek uit de Haagse politiek.
Rouvoet zei dat hij de laatste tijd meer en meer merkte dat het in de afgelopen intensieve jaren in zijn leven en in zijn gezin altijd draaide om de politiek. Dat er een "dwingende agenda was met weinig ruimte voor andere dingen die ik ook erg belangrijk vind."

FRACTIEVOORZITTER

Arie Slob, die al eerder fractievoorzitter was in de vorige kabinetsperiode, wordt de nieuwe voorzitter van de vijfkoppige fractie in de Tweede Kamer. De fractie heeft Slob donderdag unaniem gekozen, zo heeft een woordvoerder van de ChristenUnie vrijdag gezegd.
De 49-jarige Rouvoet vertrekt op 17 mei uit de Kamer. Een paar dagen daarvoor, op zaterdag 14 mei neemt hij afscheid van zijn partij op het congres van de ChristenUnie in Ede.

MINISTER

Rouvoet was in het laatste kabinet van Jan Peter Balkenende minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier. Na de val in februari 2010 werd hij daarnaast nog demissionair minister van Onderwijs.
In 1994 kwam Rouvoet in de Tweede Kamer, namens de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met justitie en volksgezondheid. De RPF ging in 2001 samen met de GPV op in de ChristenUnie.
In november 2002 werd hij politiek leider en fractievoorzitter van deze nieuwe partij, wat hij bleef tot hij in februari 2007 het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie instapte. Na de verloren verkiezingen van vorig jaar juni, keerde Rouvoet weer terug in de Tweede Kamer.

ChristenUnieleider Rouvoet verlaat politiek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.