Amersfoort besluit definitief over locatie Skaeve Huse, maar omwonenden maken zich op voor 'lang juridisch traject'

Een informatieavond in Vathorst in november 2022.
Een informatieavond in Vathorst in november 2022. © Vathorsttv / Ewerdt Heideman
Amersfoort - De gemeente Amersfoort heeft een besluit genomen over welke locatie het meest geschikt is voor de komst van Skaeve Huse, een bijzondere woonvorm voor mensen die prikkelarm moeten wonen. Er komen acht woonunits van dit woonproject aan de Palestinaweg Oost. Omwonenden zijn boos en beraden zich op vervolgstappen. "Dit kan uiteindelijk een lang juridisch traject worden."
Gisteravond was de kogel dan officieel door de kerk: de zuidelijke kant van de Palestinaweg Oost in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst moet het decor worden van Skaeve Huse, een uit Denemarken overgewaaide woonvorm. Vrij vertaald betekent Skaeve Huse 'rare huisjes'.
De gemeente schrijft in een persbericht dat "input vanuit de wijk en andere belanghebbenden voor zover mogelijk is verwerkt". Zo is er gekozen om het woonproject op het zuidelijke deel van het perceel aan de Palestinaweg Oost te realiseren in plaats van het noordelijke, na overleg met omwonenden. "Samen met inwoners en organisaties gaat de gemeente, met Omnia Wonen en de zorgaanbieders, vanaf nu aan de slag om de voorwaarden waar het plan aan moet voldoen uit te werken in een zogenoemde kaderstellende notitie", meldt het college.

Boze omwonenden

Maar een deel van diezelfde omwonenden, die zich eerder al verenigden in een belangengroep, deelt die lezing niet. "De gemeente zegt steeds aan participatie te doen, maar dat geldt alleen als er uit zo'n participatietraject komt wat zij toch al voor ogen hadden", zegt Joost Phielix, mede-initiatiefnemer van Belang van Vathorst.
De belangenvereniging vindt dat de gemeente niet serieus naar andere locaties heeft gekeken. "Er is continu alleen maar focus op deze plek geweest. Dit is hoe de gemeente een niet-populair besluit er gewoon doorheen drukt. Men dendert maar door, zonder onze bezwaren in overweging te nemen."

Prikkelarm

De grootste zorg van omwonenden is dat het helemaal niet zo prikkelarm wonen is aan de Palestinaweg Oost, wat nu juist het doel is van deze woonvorm. "Er komt daar een hele kwetsbare doelgroep, die er nou niet bepaald zit omdat er goede afspraken mee te maken valt. Maar het is een wandelgebied en er komt een scouting. Dat is helemaal niet prikkelarm."
Maar volgens de gemeente is dit gebied de enige mogelijke plek voor Skaeve Huse. Andere locaties vielen na een eerste zogeheten 'QuickScan' af. Skaeve Huse moet aan veel voorwaarden voldoen: het moet op afstand liggen van een woonwijk, mag geen industrie- of bedrijventerrein zijn en moet afgeschermd kunnen worden. Ook politie en brandweer moeten geen bezwaren zien.

Lang juridisch traject

"Als alles volgens plan verloopt, start de bouw rond het eerste kwartaal in 2025", besluit Amersfoort het persbericht. Maar als het aan Phielix en de rest van de belangenvereniging ligt, komt het niet zover. "We hebben al wat geld opgehaald en beraden ons op volgende stappen. Uiteindelijk gaat dit een lang juridisch traject worden. Wij hebben niet het gevoel dat er aan onze bezwaren recht wordt gedaan."
Wil je meer weten over Skaeve Huse? In Utrecht bestaat deze woonvorm al. RTV Utrecht maakte eerder een podcast over extreme woonoverlast en ging daarvoor op bezoek bij deze 'containerwoningen' in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. In de derde en vierde aflevering van de podcast 'Gillend Gek' hoor je een van de bewoners van dit woonproject vertellen over haar eigen ervaringen. Die afleveringen staan hieronder. De volledige podcastserie is ook te beluisteren via andere audio-apps, zoals Spotify en Apple Podcasts.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.