Gemeente overvallen door sloop veranda van Utrechts klooster

© Stedelijke Ontwikkel Maatschappij
Utrecht - Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders is overvallen door de plotselinge sloop van een iconische veranda van een voormalig klooster aan de Deken Roesstraat in Utrecht. Het cultuurhistorische gebouw uit 1901 in de wijk Buiten Wittevrouwen wordt verbouwd tot twaalf appartementen en daarom is de nieuwe eigenaar afgelopen weekend overgegaan tot het afbreken van de veranda.
De voorgenomen sloop leidde de afgelopen weken tot een storm van kritiek. Raadsleden dienden zelfs schriftelijke vragen in bij de wethouder. Toch besloot de eigenaar niet te wachten. "Er waren geen aanwijzingen dat de vergunninghouder niet zou wachten en in allerijl tot de sloop van de veranda zou besluiten. De sloopmelding is pas ingediend op zaterdag 1 april jl.", laat de wethouder weten.
Destijds heeft het college er bij het verlenen van de vergunning nog wel bij de eigenaar op aangedrongen dat het gewenst was om de veranda in te passen in het plan van de herontwikkeling. Maar omdat het pand geen gemeentelijk monument is en ook niet binnen het Beschermd Stadstoezicht valt, kan het college behoud van de veranda niet afdwingen.
Het klooster toch redden door het gebouw alsnog versneld op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten gaat ook niet. "De vergunning zoals deze is verleend, blijft namelijk geldig en wijzigt hierdoor niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.