Zorgen over slechte kwaliteit van ons grondwater: 'Doet niet onder voor stikstofcrisis'

Ecoloog Renske Diek in natuurgebied Botshol.
Ecoloog Renske Diek in natuurgebied Botshol. © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Natuurmonumenten slaat alarm over de staat van ons water. De kwaliteit wordt steeds slechter, bijvoorbeeld in de Utrechtse natuurgebieden Botshol en de Oostelijke Vechtplassen. Dat heeft volgens Natuurmonumenten grote gevolgen voor planten en dieren. Provincies en waterschappen moeten snel met oplossingen komen, vindt de organisatie.
De watercrisis doet niet onder voor de stikstofcrisis, zegt Natuurmonumenten. "Nog maar 15 procent van de populaties van oorspronkelijke plant- en diersoorten is in Nederland overgebleven en verdroging en vervuiling bedreigt zo’n 40 procent van deze planten en dieren." De waterkwaliteit is volgens Natuurmonumenten zo slecht omdat mest, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten in het water worden geloosd.

Botshol en de Oostelijke Vechtplassen

In de Utrechtse laagveen-gebieden Botshol en de Oostelijke Vechtplassen is de situatie bedroevend, zegt ecoloog Renske Diek van Natuurmonumenten. "Het is nu één grote onderwaterwoestijn geworden. In enkele Vechtplassen leven nog maar één of twee soorten waterplanten, exoten die de plassen nu overwoekeren. In de natuur hangt alles met elkaar samen. Zodra cruciale soorten verdwijnen stort het hele ecosysteem in."
Ook op andere plekken in Nederland gaat het niet goed, zoals in de Achterhoek. "Er zijn al soorten verloren of we staan op het punt ze te verliezen", zegt ecoloog Michiel Schaap. "Denk aan de beekprik, de beekrombout en de bosbeekjuffer. Zelfs dassen hebben het zwaar, net als bruine kikkers en padden."
Natuurmonumenten zegt dat de gebrekkige waterkwaliteit niet alleen ecologische gevolgen heeft; het is "een tikkende tijdbom voor natuur, landbouw en economie". Dus is de vereniging een petitie gestart. Daarin worden provincies en waterschappen gevraagd snel actie te ondernemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.