Staatssecretaris ziet in Amersfoort lichtpuntjes in opvangcrisis: 'Goede voorbeelden moet je ook laten zien'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het ruikt heerlijk in de keuken van de noodlocatie van het AZC in Amersfoort. Een Turks gezin dat er woont heeft speciaal voor de gelegenheid een aantal Turkse specialiteiten klaargemaakt. “Als bedankje voor de goede opvang”, legt de vader van het gezin uit. “Er wordt goed voor ons gezorgd en we zijn van de stad gaan houden.” Na een rondzwerving langs meerdere opvanglocaties kwam het gezin in Amersfoort terecht. "Het is fijn hier."
Dat bedankje krijgt ook staatssecretaris Van der Burg mee, die op bezoek is. Asiel- en crisisopvang: het zijn vraagstukken waar gemeenten landelijk hun hoofd over breken. In Amersfoort ziet Van der Burg woensdagmiddag ook lichtpunten in het vraagstuk. In korte tijd zijn op meerdere plekken opvanglocaties geregeld.
“We moeten er niet alleen zijn als het niet goed gaat, maar ook de goede voorbeelden laten zien,” zegt hij in het AZC aan de Barchman Wuytierslaan. Op die gezinslocatie worden al elf jaar asielzoekers opgevangen. Vorig jaar is er een noodopvang naast gebouwd, voor nog eens driehonderd mensen.
“Ik wil laten zien dat ik blij ben met de manier waarop ik ben opgevangen”, vertelt de vader van het gezin dat de Turkse lekkernijen heeft klaargemaakt. De geuren vullen de keuken waar hij de staatssecretaris treft. Hij woont al een paar jaar in het AZC en wacht nu op een huis in de regio waar hij en zijn gezin mogen gaan wonen. “We zijn van deze stad en de mensen gaan houden.”

Regiobreed

Niet alleen werd er gesproken over wat er nu goed gaat, maar ook over de toekomstplannen van de gemeente en het COA om structureel goede opvang te kunnen blijven bieden. Daarvoor zou de huidige gezinslocatie het liefst verhuizen. Die locatie 2.0 zou veiliger moeten zijn voor kinderen. “Deze locatie heeft niet de meest ideale voorzieningen om kinderen te laten opgroeien. Daarom willen we op zoek naar een andere locatie, waar ook ruimte is voor een school op het terrein”, wordt van der Burg uitgelegd door een medewerker van de gemeente, die bij het AZC werkt.
Het huidige gebouw zou dan gebruikt kunnen worden voor een regiobreed AZC, waar plek is voor kansrijke asielzoekers. “Op die manier kan je snel beginnen met de integratie.” De staatssecretaris is onder de indruk van de plannen en de manier waarop de gemeente ook kijkt naar structurele oplossingen.

Snel veel hulp

Het is niet de enige opvang die de gemeente goed heeft geregeld. Amersfoort is één van de gemeenten die landelijk het goede voorbeeld geeft op meer gebieden. Net als de gemeente Utrecht heeft Amersfoort vorig jaar een paar weken lang statushouders voorrang gegeven op sociale huurwoningen. In datzelfde jaar regelde de gemeente een tijdelijk asielzoekerscentrum en twee opvanglocaties en opende een kerk haar deuren voor asielzoekers uit Ter Apel.
Een van die tijdelijke opvanglocaties is ook door de staatssecretaris bezocht: de opvang voor Oekraïners aan de Zonnehof. Want niet alleen de asielopvang, ook de noodhulp voor Oekraïnse vluchtelingen werd zonder al te veel moeite op poten gezet in Amersfoort. Aan de Zonnehof verblijven ondertussen een paar honderd Oekraïners. “Ik weet niet hoe ik de gemeente Amersfoort moet bedanken”, zegt Oleksandr Yefimov. Samen met zijn vrouw Natalia ontvluchtte hij in maart vorig jaar het door oorlog getroffen land. Graag willen ze weer naar huis, maar door de gastvrijheid van de Amersfoorters zijn ze ook erg van de stad gaan houden.

Motiverend

Die dankbaarheid is een grote motivatiefactor, ook bij de burgemeester. Als hij vertelt over hoe een vader hem kwam bedanken voor alles wat de gemeente voor hem en zijn familie gedaan heeft schiet de burgervader even vol. “Het was na het inburgeringsexamen van zijn dochter en hij wilde zijn dank betuigen aan de mensen die dat mogelijk hadden gemaakt”, legt hij uit. “Dat motiveert en dan denk ik, potverdikkie Den Haag, pak nou door.”
Was het dan alleen maar lofzang? Nee. Problemen over financiering, maar ook het gebrek aan een toekomstvisie vanuit de landelijke politiek kwamen ter sprake. Zo vertelde Dorit hoe ze bijna meer belasting moest gaan betalen toen ze zonder twijfel twee Oekraïense vluchtelingen in huis nam. Dat ging toen na veel moeite niet door. “Dat soort bureaucratie moet hulpinitiatieven niet moeilijker maken”, zegt ze. “Dat neem ik mee naar Den Haag”, belooft de staatssecretaris.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.