Utrechtse turnclubs schrikken van misstanden, maar zien het zelf zelden misgaan: 'Au is stoppen'

Turnster Fien, haar moeder en trainster Manja Moraal.
Turnster Fien, haar moeder en trainster Manja Moraal. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Veenendaal - Utrechtse turnliefhebbers zijn geschrokken van de vele misstanden in de gymnastiekwereld. Maar grensoverschrijdend gedrag komt bij hún clubs niet voor, zeggen ze stellig. "Bij ons geldt: au is stoppen."
De Veenendaalse turntrainer Manja Moraal baalt enorm van alle onthullingen de afgelopen tijd. "Mensen hebben oogkleppen op gehad en het in de doofpot gestopt." Moraal geeft les bij Pit, een club in Ede en Lunteren. Daar zijn voor zover bekend geen misstanden gebeurd. Dat zegt ook Nico de Haan, voorzitter van de Woerdense turnvereniging Mobilee. "We merken er niets van. Maar we ontkennen het niet. Wij lezen ook de krant."
Iemand wordt bijvoorbeeld uitgescholden voor 'dikke koe'.
Turntrainster Manja Moraal
Jaren geleden klonken al geluiden uit de turnwereld van kinderen die slachtoffer zijn van lichamelijk, psychisch of emotioneel geweld. Deze week werd bekend dat 166 Nederlandse turnsters slachtoffer zijn en recht hebben op een schadevergoeding van 5.000 euro.
Moraal zegt zelf nooit grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Wel hoort ze dat bij andere clubs een 'venijnige' sfeer kan hangen. "Iemand wordt bijvoorbeeld uitgescholden voor 'dikke koe'."

Niet meer doordrukken

De trainster loopt al een tijdje mee in de gymnastiekwereld en heeft aan den lijve ondervonden dat de sfeer nu anders is. "Bij lenigheidsoefeningen was 'doordrukken' vroeger normaal. Bij ons geldt: au is stoppen."
De 13-jarige Fien merkt niets van een giftige sfeer bij de turnclub Pit. Ze is fanatiek lid, traint soms wel vijftien uur per week, maar heeft geen negatieve ervaringen. "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat bij ons gebeurt." Ze krijgt bijval van haar moeder. "Ik weet zeker dat het bij ons niet voorkomt. Ik heb vertrouwen in de trainers."

Vierogenprincipe in Woerden

Bij turnclub Mobilee in Woerden was - geheel toevallig - gisteravond het jaarlijkse overleg met de vertrouwenspersoon. Voorzitter Nico de Haan haalt opgelucht adem, want de vertrouwenspersoon heeft afgelopen jaar niet één melding binnengekregen. "Ik denk dat het grensoverschrijdende gedrag vaak gerelateerd is aan topsport. Wij zijn een amateurvereniging. Maar uiteraard hebben we erover gesproken. Gelukkig merken we er niets van. Ik krijg ook geen vragen of opmerkingen van ouders."
Mobilee werkt met het vierogenprincipe, dat vooral bekend is in de wereld van de kinderopvang. Het betekent dat te allen tijde minimaal twee trainers tegelijkertijd in de sporthal staan. Het is wel eens voorgekomen dat maar één trainer beschikbaar was, toen heeft de club de trainingstijden aangepast om vast te houden aan dat vierogenprincipe. Verder wijst de Woerdense club alle nieuwe leden op het bestaan van de vertrouwenspersoon. Tot slot moeten alle trainers iedere drie jaar een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) laten zien.
Trainster Manja Moraal kreeg onlangs visite van KNGU. "Ze zijn de hele training langs geweest en hebben tips en tops gegeven." Volgens de Veenendaalse zou de bond dat veel vaker moeten doen. "De KNGU probeert er meer bovenop te zitten, maar ze zijn ook terughoudend. Dat snap ik niet helemaal. Ik vind dat je alle clubs moet kunnen monitoren."
Betekenen alle onthullingen uit de turnwereld dat minder kinderen warmlopen voor de sport? Nee, zegt Moraal. "Gelukkig melden zich nog wel nieuwe mensen aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.