Advies verkenner: Tegenpolen BBB en GroenLinks samen in Utrechts provinciebestuur

Commissaris van de Koning Hans Oosters in gesprek met Anton Verleun (BBB)
Commissaris van de Koning Hans Oosters in gesprek met Anton Verleun (BBB) © RTV Utrecht/ Jasper Witte
Provincie Utrecht - Verkenner Danny de Vries adviseert een college dat bestaat uit BBB, GroenLinks, VVD en PvdA. Omdat deze partijen in de provincie Utrecht samen geen meerderheid hebben van minimaal 25 zetels moet minimaal één partij worden toegevoegd. De Vries adviseert hierbij te kijken naar D66, CDA en ChristenUnie.
Volgens de verkenner houdt de BBB vast aan VVD en GroenLinks aan de PvdA. "Het is van groot belang een coalitie te hebben die in evenwicht is en herkenbaar is bij de kiezers", zegt De Vries. Om dit evenwicht te bereiken adviseert hij om BBB en GroenLinks allebei, naast VVD en PvdA, nog een partij mee te laten nemen. Het beoogde advies voor een coalitie komt daarmee uit op zes partijen.
Maar of deze coalitie er uiteindelijk ook gaat komen, is nog maar de vraag. De verkenner zegt dat alle mogelijke meerderheidscoalities op dit moment niet haalbaar zijn. BBB voelt zich in het nauw gedreven, omdat GroenLinks heeft aangegeven alleen met de PvdA in een coalitie te willen én een samenwerking met BBB én VVD een brug te ver te vinden én op een zo progressief mogelijke coalitie te mikken.
Hierop lieten BBB en VVD afgelopen dinsdag aan GroenLinks weten, elkaar vanaf nu ook vast te houden. De verkenner ziet daarom op dit moment geen varianten die niet op slot zitten. Om te komen tot een meerderheid ziet De Vries nog meer moeilijkheden. Zo is de afstand tussen BBB en D66 een probleem.

Onmogelijke opdracht

Ook heeft De Vries gekeken naar overige varianten, maar bij elke variant is er een partij die niet met een andere partij wil. De programmatische afstand tussen CDA en PvdD is te groot. GroenLinks wil niet met teveel plattelandspartijen. Voor de ChristenUnie is een coalitie met alleen rechtse partijen een no-go. En de BBB vindt Volt te links en te dicht bij de PvdD zitten.
De verkenner voerde 24 gesprekken met alle politieke partijen in Provinciale Staten. De belangrijkste thema's die zijn besproken zijn natuur, de toekomst van de agrarische sector, de leefbaarheid van het platteland, de bereikbaarheid van de provincie en windenenergie.
Donderdagmiddag voeren alle partijen vanaf 15.00 een debat over het advies van Danny de Vries.
Kijk hieronder met de coalitiebouwer tot welke meerderheid jij komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.