De spookachtige, leegstaande Chinese restaurants waar niemand meer naar binnen kijkt: ‘Dit is heel vreemd'

Provincie Utrecht - Al jaren staan twee Chinese restaurants in onze regio leeg. Ondanks dat deze restaurants op toplocaties staan, maken de panden in Zeist en Elst een spookachtige indruk. Ze zijn vervallen, in slechte staat en worden bewoond door ongedierte. In het restaurant in Elst zijn de tafels zelfs nog netjes gedekt en staan de kunstbloemen in traditionele vaasjes klaar. In een uitgebreide videoreportage gaan verslaggevers Christiaan Drent en Rosan Onderwater op zoek naar het verhaal achter deze spookrestaurants.
Ooit waren deze Chin. Ind. Rest. een populair adres voor veel Nederlanders die zich tegoed deden aan babi pangang en foe yong hai. Het afhalen bij de ‘Chinees om de hoek’ is in ons land cultuurgoed geworden, want in vrijwel elk dorp zat een Chinees restaurant. Maar dat verandert. Al jaren op rij neemt het aantal Chinees-Indische restaurants af. Vaak krijgt zo’n pand weer een nieuwe bestemming, maar niet altijd, want deze twee restaurants zijn al jarenlang gesloten.
Omwonenden maken zich zorgen, gemeenten worstelen met de negatieve uitstraling en de eigenaren lijken onvindbaar. De restaurants zijn verwaarloosd en vergeten en niemand kijkt meer naar binnen. RTV Utrecht doet dat wél.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.