GroenLinks en BBB gaan na het Paasweekend samen praten met vijf partijen

© RTV Utrecht / Rick Plantinga
Provincie Utrecht - In de pauze van het debat over het eindrapport van Danny de Vries werden BBB en GroenLinks het eens. Zij nemen het advies van de verkenner deels over en willen in gesprek met vijf partijen: VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie.
Hiermee willen de twee grootste partijen voortborduren op de goede gesprekken die zij hebben gehad over de toekomst van landbouw en natuur in Utrecht. Het is nog onbekend of en zo ja, welke verkenner hen zal begeleiden bij de gesprekken.
Na het Paasweekend komen de beide partijen met een voorstel over het gevolg van het gesprek. Volgens Huib van Essen (GroenLinks) en Anton Verleun (BBB) gaat het nog steeds om een verkennende fase.

'Zien het helemaal zitten'

De 15 partijen in de Provinciale Staten debateerden vanmiddag over het advies van verkenner Danny de Vries. De burgemeester van Oudewater adviseerde dat BBB, GroenLinks, VVD en PvdA aangevuld met twee andere partijen met elkaar moeten praten over de vorming van een nieuw college.
Het advies klonk meerdere partijen als muziek in de oren. BBB ziet een coalitie tussen links én rechts "helemaal zitten". Ook onder meer VVD en CDA zijn positief over het advies van de verkenner.
Huib van Essen was verbaasd over het advies van de verkenner. GroenLinks vindt een coalitie met de BBB of de VVD een reële mogelijkheid die ook tot succes kan leiden, maar een coalitie met de BBB én de VVD is voor GroenLinks geen optie. Van Essen is dan ook "verbaasd dat dat in het advies terzijde is geschoven."
Volgens hem wordt een coalitie met BBB én VVD een "grijze coalitie die elkaar in een houtgreep houdt. Wij willen geen coalitie die als motto heeft 'niet doen wat niet nodig is'", verwees hij naar de verkiezingsslogan van de VVD. "Wij willen doen wat nodig is en een coalitie met kleur op de wangen."
De BBB is zich vast gaan houden aan de VVD omdat de partij zich in het nauw gedreven voelt, vertelt fractievoorzitter Anton Verleun. Volgens hem heeft GroenLinks teveel eisen. Zo wil de partij alleen in een coalitie met de PvdA, is een samenwerking met de BBB én VVD een brug te ver en mikt de partij op een zo progressief mogelijke coalitie.

Snoepwinkel

Verleun moest denken aan zijn nichtje die met 1 euro in de snoepwinkel stond en naast de chocoladereep van 1 euro ook nog een lactosevrije stroopwafel, een suikerspin en twee lolly's wilde. "Maar dat kan niet. Aan de verkiezingsuitslag moet recht worden gedaan en zowel rechts, midden als links moet verantwoordelijkheid nemen."
Doordat BBB en GroenLinks allebei vasthouden aan een andere partij zit de coalitievorming tijdelijk in een impasse. Maar volgens De Vries is dit een schijnimpasse en worden er nu alleen politieke spelletjes gespeeld. "Ondanks de patstelling kan er een goede, stabiele coalitie komen. Dat kan makkelijk, zeker omdat zij elkaar persoonlijk best aardig vinden."
In zijn eindverslag schreef De Vries dat een coalitie met de BBB en D66 moeilijk wordt omdat de programmatische afstand tussen beide partijen een probleem is. Maar tijdens het debat werd duidelijk dat het meer een relationeel probleem was tussen beide partijen, in plaats van inhoudelijk.

Blokkades

Ondanks alle verschillen die in het debat en uit het eindrapport van de verkenner naar voren kwamen, gaan de BBB en GroenLinks nu toch samen met de vijf partijen in gesprek. "Dit betekent niet dat alle blokkades weg zijn", zegt Van Essen (GroenLinks). "Wij doen nu een poging om alle blokkades te laten rusten en een gesprek op inhoud te voeren."
"Het is nu een discussie over partijen, maar het gaat om mensen. Die moeten met elkaar samenwerken", zegt demissionair gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA). Als enige demissionair gedeputeerde is hij niet betrokken bij de gesprekken voor een nieuwe coalitie. "Iedereen moet water bij de wijn doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.