Ellen liep een dwarslaesie op door een appende automobilist: 'De straffen zijn veel te laag'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Hei- en Boeicop - Ze was verlicht "als een kerstboom", maar toch zag die automobilist Ellen de Jong compleet over het hoofd. Terwijl ze door haar woonplaats Hei- en Boeicop wandelde, werd ze van achteren aangereden. Met een dwarslaesie tot gevolg. Gisteren besliste de rechter dat de dader een half jaar de gevangenis in moet. Een te lage straf, vindt Ellen. "Ik heb hier levenslang last van. En híj dan?"
Lachend doet Ellen de deur van haar huis open. Althans, die deur opent automatisch nadat ze op een knopje heeft gedrukt. "Ik ga tegenwoordig rollend door het leven", doelt ze op een op maat gemaakte rolstoel. Als je het artsen zou vragen, is het een wonder dat ze er nu zo bij zit. Zo ongeveer alle botten die een mens heeft, waren na het ongeval gebroken. "Pas achteraf hoorde ik hoe kritiek ik heb gelegen. Voor mij zijn de eerste maanden na het ongeluk één zwart gat."
Terug naar november 2020. Want op de elfde van die maand gaat het op de Kanaaldijk in Hei- en Boeicop vreselijk mis. Zoals zo vaak is Ellen aan het wandelen met een vriendin. Lekker de natuur in, beetje bijkletsen, dat soort dingen. En zoals altijd gaan ze achter elkaar lopen als ze een auto aan zien komen. "Voor de zekerheid, zeiden we dan." Maar voor ze het doorheeft, wordt het zwart voor haar ogen.
Appende automobilist maakt Ellen blijvend invalide: 'Dit gun je helemaal niemand, zelfs de dader niet'

Snapchattend achter het stuur

De automobilist, dan 25, zit op zijn telefoon. Dat zou later blijken na een langdurig politieonderzoek. De man wisselt verschillende apps af, gebruikt volgens het OM zelfs seconden voor het ongeval nog Snapchat. En terwijl hij al te hard rijdt, knalt hij op de reflecterende hesjes-dragende Ellen en haar vriendin. Beide raken zwaargewond; Ellen breekt zelfs haar nek en krijgt later te horen dat ze nooit meer zal kunnen lopen. Ook heeft ze blijvend hersenletsel en een spraakstoornis opgelopen.
Ellen kan er inmiddels redelijk goed over praten, zegt ze. Haar glas is halfvol, want: "Ik moet wel. Als je alleen maar nadenkt over álles wat je niet meer kan, kom je geen stap verder." Gisteren was ze nog in de rechtbank in Utrecht om de straf te horen. Een half jaar cel én 275.000 euro aan smartengeld wordt de automobilist opgelegd, evenals tijdelijke rij-ontzegging.
Hoewel het bedrag een forse som is - volgens haar advocaat het hoogste ooit bij een zaak rondom een verkeersongeval - doet de straf nog steeds geen recht aan wat haar is aangedaan, vindt Ellen. “Hoe voorkom je dat dit nóg eens bij iemand gebeurt? Dáár moet over worden nagedacht.”

Honderden slachtoffers per jaar door appende weggebruikers

Zo'n 600 Nederlanders per jaar worden aangereden door weggebruikers die op hun telefoon zitten. Dat heeft de SWOV (Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) berekend. In veel gevallen ontstaat het ongeval doordat de bestuurder is afgeleid of te weinig aandacht heeft voor het verkeer.

Ondanks dat het OM steeds vaker hogere straffen eist bij dit soort ongelukken, gebruikt ruim 70 procent van de weggebruikers nog steeds zijn telefoon in het verkeer.

Ze hoopt dat Nederland meer gaat inzien wat voor gevolgen een onschuldig ogend appje in de auto kan hebben. "Kijk naar mij, wil ik zeggen. Ga een dagje meelopen in een revalidatiekliniek. Zie hoe levens worden verwoest, hoe desastreus het allemaal kan aflopen. Dus alsjeblieft, blijf van je telefoon af. Laat hem in je tas zitten en hou je ogen op de weg. Want zo'n dwarslaesie gun ik niemand, zelfs de dader van het ongeluk niet."
Ik ben bang dat de meeste mensen niet beseffen wat voor impact zo'n ongeluk kan hebben
Ellen de Jong
Ellen slaakt een zucht. "Wil je wat drinken? Ik kan weer koffiezetten. Nooit gedacht dat je daar nog eens blij mee kon zijn." Met één hand bedient ze het Senseo-apparaat, terwijl ze verder praat. "Ik ben bang dat de meeste mensen niet beseffen wat voor impact zo'n ongeluk kan hebben. Éven niet opletten, en je hebt zomaar een botsing."

Even komen de tranen

Ze is maar eerlijk: het voelt scheef dat de dader er 'met een halfjaar' vanaf is, en zij in feite nooit. Dag in dag uit is ze in training, beetje bij beetje kan ze iets meer. "Ik hoop dat het rechtssysteem nog eens wordt veranderd. Dat de straffen hoger worden. En iemand écht twee keer nadenkt voor hij zijn telefoon oppakt in het verkeer."
De toekomst? Ja, die ziet ze eigenlijk best zonnig tegemoet. Ze moet wel van zichzelf, zegt ze. En ze doet het ook voor het kleintje dat nog komen gaat, wijst ze naar de buik van haar dochter Zoë. Dat oma-zijn had ze zich anders voorgesteld. Even komen de tranen bij het besef. Maar dan, volhardend: "Ik wil ooit weer een paar stappen kunnen zetten. Zodat ik met m'n kleinzoon door de plassen kan stampen. Oma gaat ervoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.