'Woonwijk brengt meer biodiversiteit naar bos Oude Tempel', beloven Soest en bouwbedrijf

Soesterberg - Het is nog niet duidelijk hoeveel bos achter landgoed Oude Tempel in Soesterberg moet verdwijnen als gevolg van woningbouw. Maar volgens de gemeente Soest en projectontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed zal het minimaal zijn. Een natuur-inclusieve wijk van zo'n driehonderd woningen zal de biodiversiteit zelfs versterken, beloven de twee samenwerkingspartners.
Bouwen in het bos bij Oude Tempel is omstreden. De gemeente besloot in 2017 al dat ze het wilde, maar moest twee jaar later bakzeil halen toen felle tegenstanders bij de Raad van State hun gelijk kregen. Een nieuw bestemmingsplan werd ook tot de hoogste bestuursrechter aangevochten en is sinds een uitspraak van vorig jaar juni onherroepelijk, al is het protest nog altijd niet verstomd. Soest en Ter Steege sloten deze week een overeenkomst om de woonwijk samen te gaan bouwen. Dat kan wat hen betreft in 2025 beginnen.
'Natuur moet betaald worden'
Verantwoordelijk wethouder Osman Suna (PvdA) wijst criticasters erop dat Oude Tempel onderdeel is van Hart van de Heuvelrug, een groter programma waarin zo'n 700 hectare aan natuurprojecten is opgeleverd bij onder meer landgoed de Paltz, het Kodakterrein in Soestduinen en Park Vliegbasis Soesterberg. "Er is al veel aan de natuur teruggegeven", zegt Suna. "Er zijn hier vijf ecoducten gebouwd en over een paar jaar wordt ook een deel van Kamp van Zeist ingericht als natuurgebied. Dat moet wel betaald worden."
Het artikel gaat verder onder de foto.

Suna weet nog hoe hij zich twintig jaar geleden als jonge woningzoekende in Soest erover verbaasde dat er zoveel groen in de gemeente onbebouwd bleef. Gaan bomen echt voor mensen, vroeg hij zich af. "Tegenwoordig weet ik dat natuur belangrijk is", aldus de wethouder, "maar je moet het wel in perspectief zien. Oude Tempel ligt ingesloten in het dorp. Het heeft daardoor een heel andere waarde dan de robuuste natuurgebieden rond Soesterberg. We houden in dit plan zoveel mogelijk rekening met het bos. Dat is win-win, voor de natuur en voor de mens."
Weinig diversiteit
'Leven in het bos' is het motto dat het project meekrijgt. Het bouwbedrijf en de wethouder benadrukten deze week op een persbijeenkomst dat ze zorgvuldig willen onderzoeken wat nou precies de unieke kwaliteit van het bos is en wat ervan beschermd zou moeten worden. Ze omschrijven het natuurgebied als een matig onderhouden productiebos met weinig diversiteit, waar de flora en fauna nog wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. In een strook die onbebouwd blijft willen ze langs de historische lanen nieuwe plantensoorten toevoegen. Niet alleen houden bosvogels en vleermuizen daardoor een plek, ook komen daar kleine zoogdieren en insecten op af.
Het is de bedoeling dat in de maximaal driehonderd huizen veel biologische materialen als hout worden verwerkt. In plaats van omheinde en betegelde tuinen krijgen bewoners een gemeenschappelijke, bosrijke buitenruimte, een netwerk van bospaden tussen de huizen en twee half verharde 'karresporen' die de wijk per auto bereikbaar maken.
Het artikel gaat verder onder de foto.

Zeker een op de tien woningen wordt sociale huur van woningcorporatie Portaal en een even groot aandeel bestaat uit koophuizen waarvan de prijzen door overheidssubsidie laag worden gehouden. Als het even kan worden de appartementen energieneutraal. Onderdeel van de plannen is ook een zogenoemde 'boshut', een ontmoetingspunt voor bewoners en andere Soesterbergers.
Das moet wijken
De gemeente en bouwbedrijf Ter Steege geven toe: 'natuur-inclusief wonen' klinkt heel groen, maar het neemt niet weg dat er onder de streep natuur verdwijnt. De natuurwaarde van het gebied zal veranderen, zeggen ze. De beschermde das, die al eens uit het gebied was verwijderd, liet zich begin dit jaar toch weer even voor de wildcamera zien, en ook die zal moeten wijken. De gemeente heeft een ontheffing, zegt wethouder Suna, en zorgt er met maatregelen voor dat het dier de bouwplannen niet meer kan hinderen.
Het bos zal tijdens en na de bouw zo weinig mogelijk te lijden krijgen, beloven de twee partijen, maar op de vraag hoeveel bomen er gaan verdwijnen hebben ze nog geen concreet antwoord. Ecologisch onderzoek moet het komende half jaar juist uitwijzen hoe het verlies van natuur kan worden geminimaliseerd, stellen ze. Ter Steege en de gemeente gaan het op 10 mei uitleggen aan belangstellenden in een inloopbijeenkomst in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Omwonenden krijgen een uitnodiging. Aanmelden kan via natuurinclusiefwonensoesterberg.nl.