Stakingen zijn voorbij: cao-akkoord voor personeel streekvervoer

Busstation in Utrecht.
Busstation in Utrecht. © ANP
Provincie Utrecht - Werkgevers en werknemers in het streekvervoer hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Personeel krijgt in 27 maanden stapsgewijs 15 procent meer loon en een eenmalige uitkering van duizend euro.
Ook komen er maatregelen om de werkdruk te verlagen, zoals extra pauzes, en een ouderenregeling, die inhoudt dat een werknemer die vanaf 63 jaar 60 procent werkt, 80 procent krijgt uitbetaald en 100 procent pensioen opbouwt.
De vakbonden hebben maandenlang actiegevoerd om de werkgevers onder druk te zetten. Geregeld reden er twee of drie dagen per week nauwelijks bussen. Ook in onze provincie werd volop gestaakt, niet alleen in het busvervoer maar ook bij de tramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Nu er een cao-akkoord is, zijn nieuwe stakingen definitief van de baan.

'Rust voor reizigers'

FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag zegt tevreden te zijn met het resultaat. Ook vakbond CNV heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat dat met werkgeversorganisatie VWOV is gesloten. VWOV-voorzitter Fred Kagie zegt dat er zeer intensieve gesprekken zijn gevoerd. "Dit resultaat betekent ook rust voor de reizigers en rust voor de medewerkers in onze sector."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.