Tóch genoeg motoragenten: Veenendaal-Veenendaal en andere wielerkoersen kunnen doorgaan

De start van Veenendaal-Veenendaal in 2019
De start van Veenendaal-Veenendaal in 2019 © RTV Utrecht / Rick van Manen
Veenendaal - Veenendaal-Veenendaal en andere Utrechtse wielerkoersen kunnen toch gereden worden. Hun doorgang hing aan een zijden draadje, nadat de politie eind vorige maand liet weten dat er onvoldoende motoragenten beschikbaar zouden zijn. Nu blijken er toch genoeg agenten te zijn. "Het is fijn dat we ons nu kunnen richten op al het moois dat we gaan organiseren."
Eind vorige maand stuurde de wielerbond KNWU een brandbrief naar sportminister Conny Helder (VVD). Dit omdat verschillende kleinere wielerwedstrijden te horen hadden gekregen dat ze niet konden doorgaan vanwege een tekort aan beschikbare motoragenten om de renners te begeleiden.

Verlossende woord

Bij de wielerronde Veenendaal-Veenendaal waren ze daarom al voorzichtig bezig met het aanpassen van het parcours, vertelt bestuurslid Sjoerd van Stokkum. "We hadden er natuurlijk wel over nagedacht wat we zouden doen als het zover zou komen. Bijvoorbeeld het parcours nog compacter maken en punten vermijden waar veel politie en begeleiding nodig is, zoals de stadskernen van Veenendaal en Rhenen."
Uiteindelijk hebben we de politie gewoon hartstikke hard nodig om onze koers veilig te laten verlopen.
Sjoerd van Stokkum, bestuurslid Veenendaal-Veenendaal
Vandaag was daar dan het verlossende woord van de minister: de problemen met de politie-inzet lijken opgelost. "De politie heeft de verwachting uitgesproken dat ze de gaten in de bezetting kan dichten", liet Helder aan de kamer weten. "Een structurele oplossing voor de lange termijn is er nog niet.
Het nieuws zorgt bij Van Stokkum vooral voor opluchting. "Uiteindelijk hebben we de politie gewoon hartstikke hard nodig om onze koers veilig te laten verlopen. En we zijn hartstikke blij met het nieuws dat we onze koers zonder aanpassingen kunnen organiseren."

Arno Wallaard Memorial

De Veenendaalse wielerronde was niet de enige die in gevaar was. Ook de Arno Wallaard Memorial in en rondom Meerkerk leek lange tijd niet door te gaan. Die koers staat gepland op 15 april, maar een week geleden kreeg de organisatie te horen dat er waarschijnlijk te weinig motoragenten beschikbaar waren. "Het is ronduit teleurstellend dat een hardwerkende organisatie nu met een dergelijke maatregel op deze termijn wordt geconfronteerd", schreef de organisatie dan ook. De koers nog aanpassen, was gezien het korte tijdsbestek van twee weken haast onmogelijk.
De organisatie van die koers kreeg dinsdag al groen licht van de politie. Er zouden elf motoragenten beschikbaar, tegenover de gebruikelijke vijftien tot twintig. "Elf is krap, maar daarmee kunnen we de koers voldoende beveiligen", zei woordvoerder Bram van der Wal van de Arno Wallaard Memorial.
Of er bij Veenendaal-Veenendaal ook minder motoragenten zijn dan gebruikelijk, kon Van Stokkum van de organisatie nog niet zeggen. "Maar ik denk niet dat er aanpassingen nodig zijn. Het parcours is al iets aangepast, omdat we al langere tijd geluiden horen dat er minder politie-inzet gaat zijn. Dus we hadden al best veel voorbereidingen getroffen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.