Overlast Utrechtse flitsbezorgers flink afgenomen: dit jaar nul klachten

© Flink
Utrecht - Flitsbezorgers zorgden de afgelopen twee jaar op diverse plekken voor flinke overlast. Er kwamen flink wat klachten binnen bij de gemeente Utrecht. Die klachtenregen lijkt nu opgedroogd te zijn. Dit jaar kwam er zelfs geen één melding van overlast binnen bij de gemeente, zo valt te lezen in een brief van het college aan de gemeente.
Twee jaar geleden maakte de stad ineens kennis met een aantal bedrijven die binnen recordtijd boodschappen aan huis leveren. Bedrijven als Gorrilas, Getir en Flink leveren artikelen die je ook in de supermarkt kan kopen. Dat doen bestaande supermarkten als Picnic en Albert Heijn weliswaar ook, maar zij doen er vaak een aantal uur of soms zelfs dagen om de boodschappen bij de klant te krijgen. Flitsbezorgers garanderen dat zij het binnen ongeveer tien minuten doen.

Trend gekeerd

Met de komst van de flitsbezorgers kwam echter ook de overlast. Dichtgeplakte gevels, vrachtwagens en hardrijdende bezorgers in woonwijken, lawaai en fietsen of scooters die soms schots en scheef op de stoep stonden. In 2021 kwamen er in Utrecht zestig klachten binnen, vorig jaar waren dat er zelfs 138.
Een opgaande trend, zou je denken. Dit jaar lijkt de overlast ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Nul klachten kwamen er tot nu toe binnen.

Vergunningen

Het is niet helemaal helder waarom het aantal klachten zo is afgenomen. De twee locaties waar vorig jaar de meeste overlastmeldingen over binnenkwamen - die aan de Amsterdamsestraatweg en de Nobelstraat - zijn inmiddels gesloten. Maar ook over andere locaties werd vorig jaar flink geklaagd. Bijvoorbeeld over het pand van Getir aan het Wolvenplein. Daar kwam vorig jaar nog 24 keer een melding over binnen.
Ook het college geeft in de brief geen antwoord op de vraag waarom het aantal klachten is afgenomen. Wellicht komt dat doordat een aantal van de flitsbezorgers de kritiek ter harte heeft genomen. Zo heeft het bedrijf Gorillas eind vorig jaar na overleg met de buurt een aantal wijzigingen doorgevoerd en dat leidde tot de "eerste vestiging van een flitsbezorger in een woon-werkwijk in één van de grote vier steden die een vergunning krijgt", zo stelde Gorillas zelf.
Inmiddels hebben zes vestigingen ofwel een vergunning of is de aanvraag op dit moment in behandeling bij de gemeente. Daarbij gaat het ook om een nieuwe vestiging van Flink, aan de Steenovenweg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.