Vossen hebben nog een maand vrij spel in de Eempolder, dan komen de jagers

Eemnes - Een kleine maand kan de vos nog ongestoord 'snacken' in een van de belangrijkste broedgebieden in ons land: de Eempolder. Vanaf 3 mei is het weer toegestaan om vossen af te schieten om de populatie onder controle te houden. Tot die tijd blijft het spannend voor broedende weidevogels, schrijft NH Nieuws.
De Eempolder is een belangrijk natuurgebied voor de vogelstand. In de uitgestrekte weilanden bij Eemnes broeden onder meer de kievit, de tureluur, de scholekster en onze nationale vogel, de grutto. Het Collectief Eemland probeert het aantal weidevogels te laten groeien.
Eieren en kuikens
Het broedseizoen voor de kievit is al begonnen. Voor vossen is er daardoor ruim gelegenheid om een smakelijk maaltje van eieren en kuikens te vergaren. "Kijk, daar zit-ie. Tussen de twee markeringen", roept Wilhelm Bos vanuit de kijkbeschutting.
Met een verrekijker is een kievit te zien die vrolijk naar haar nestje hupt. Ze schudt even met haar kontje en dan gaat ze zitten. Dichterbij kun je vier goed gecamoufleerde eieren zien.
Stijging in de Eempolder
Bos is gebiedscoördinator bij het collectief en werkt samen met onder anderen de lokale boeren, vrijwilligers en de Vogelbescherming. Het gaat de goede kant op, zegt hij. "Het aantal weidevogels in de Eempolder stijgt jaarlijks met 3,2 procent, terwijl het landelijke aantal met ongeveer 5 procent daalt", licht Bos toe. Toch kijken Bos en zijn collega's met samengeknepen billen naar de weidevogels en hun nesten. Er is namelijk een oprukkend roofdier dat het op de eieren heeft gemunt.
Vanuit de omliggende bossen, die vanwege verstedelijking steeds kleiner worden, trekt de vos steeds vaker de Eempolder in, op zoek naar eieren. De wildcamera's van het collectief hebben al een hele database opgeleverd met foto's van vossen die zich er tegoed aan doen. "Ze zijn zulke effectieve jagers", zegt Bos.
Afschieten
Volgens het collectief is afschieten de beste manier om de populatie vossen in toom te houden. "Je wilt het natuurlijk niet", zegt Bos. "Een vos is een mooi dier en als je zo'n dood dier ziet liggen is dat niet fijn, maar in de Nederlandse natuur is het keuzes maken." Vanaf 3 mei gaat de ontheffing voor de Eempolder in en mogen de vossen onder strikte voorwaarden door jagers worden gedood. Tot die tijd heeft het roofdier nog vrij spel.

En of de ontheffing daadwerkelijk over een paar weken in zal gaan valt nog te bezien. Vorig jaar besloot de rechter in februari om de jacht op de vos in de provincie Utrecht per direct stil te leggen, nadat drie grote dierenbelangenorganisaties bezwaar hadden aangetekend. Bos verwacht dat er dit jaar opnieuw bezwaar wordt gemaakt. "Dan moeten we weer een nieuwe ontheffing aanvragen. Dat duurt een tot anderhalf jaar."
Afrasteren
Dierenrechtenorganisaties zien liever dat de weides omheind worden. Maar volgens Bos is dat niet te doen. "We hebben hier ongeveer 1.500 percelen. Daarvan zijn er 20 afgerasterd. Gebieden niet groter dan 1 tot 2 hectare kunnen afgerasterd worden, maar de Eempolder is 3.300 hectare groot."
Daarbij komt dat het ontzettend duur is. "Zo'n 5.000 euro per raster", zegt Bos. "Alle compensatie die een boer krijgt voor het afstaan van zijn land voor weidevogels gaat op aan het rasteren."
Livestream
Een camera van beleefdelente.nl laat kijkers meegenieten van boerenlandvogels in de Eempolder. "Je hoopt niet dat het nest van de kievit op de livestream wordt gepakt", zegt Bos, "maar het zou wel gelijk laten zien wat een vos aan kan richten."
Ook Natuurmonumenten, die een deel van het gebied als weidevogelreservaat beheert, is voorstander van afschieten. "Door afschot van vossen samen met alle andere maatregelen weten we de vogels goed te beschermen en de weidevogelpopulatie te behouden en zelfs te laten stijgen" zegt Jan Roodhart. "Belangrijker nog, als in de keten van bescherming een van de factoren ontbreekt, dan is de rest zinloos."
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met regionale omroep NH Nieuws.