Soest wil meer geld voor bestrijden van woningnood: ambtenaren en flexwoningen nodig

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Het gemeentebestuur van Soest heeft extra geld nodig om de woningnood aan te pakken. Wethouder Osman Suna zegt dat het budget omhoog moet, om plannen van woningcorporaties sneller op te pakken, kansrijke bouwlocaties voor tijdelijke woningen in kaart te brengen en meer ambtenaren op het dossier te krijgen. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het verzoek.
Suna (PvdA) zegt dat hij het liefst een projectleider zou aanstellen die hij verantwoordelijk kan maken voor het verkennen van plekken voor flexwoningen in Soest en Soesterberg. Ook een contactpersoon die snel kan schakelen met de corporaties Portaal en De Alliantie kan volgens hem een nuttige bijdrage leveren.

Coalitieakkoord

Net als in veel andere gemeenten stijgt in Soest het aantal mensen dat een huis zoekt harder dan er woningen vrijkomen. Het aantal inschrijvingen verdubbelde vorig jaar, maar nieuwe huizen kwamen er nauwelijks bij. In het coalitieakkoord is een jaar geleden juist afgesproken dat er iets aan de woningnood moest gebeuren.
Wethouder Suna wijst op de behoeften van statushouders, Oekraïense vluchtelingen en mensen met een urgentieverklaring, en benadrukt dat dat niet de enige oorzaak is. Daarnaast zijn er in Soest ook speciaal aangemerkte groepen als jonge starters dringend op zoek. Hoe andere inwoners van Soest nog een kans kunnen maken is dan de grote vraag.

Relatief veel dure woningen

In Soest worden relatief veel dure woningen gebouwd, meer dan er eigenlijk direct nodig zijn, zegt Suna. Het aantal goedkopere huizen blijft juist achter. Door woningcorporaties te helpen kan de gemeente daar op den duur verandering in brengen.
De wethouder hoopt dat slimmer samenwerken, zoals dat onlangs is afgesproken in de Woondeal van de regio Amersfoort, ervoor zorgt dat woningcorporaties met hun plannen niet meer van afdeling naar afdeling hoeven. Dat moet uiteindelijk meer duurzame en betaalbare huur- en koopwoningen opleveren.

Tijdelijke woningen

Voor de korte termijn zoekt de gemeente in Soest en Soesterberg plekken voor tijdelijke woningen. Die moeten binnen twee jaar beschikbaar kunnen zijn en minimaal 12 nieuwe woningen opleveren.
Suna zegt dat locaties kansrijk zijn als er geen ingewikkelde procedures zoals een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. Daarom wordt alleen binnen de rode contouren gekeken en moet elk plan passen in het dorpse en groene karakter van de gemeente. Soest heeft voorrang, omdat in Soesterberg al een aantal bouwprojecten wordt ontwikkeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.