Bergingsoperatie ontspoorde treinstellen Voorschoten begonnen

© ANP
Voorschoten - De ontspoorde trein bij Voorschoten wordt vandaag weggehaald uit het weiland waarin het sinds dinsdag lag. Ook de treinstellen die nog op het spoor staan, moeten worden verplaatst. De operatie wordt uitgevoerd door het Utrechtse hijs- en transportbedrijf Mammoet.
Vorige week dinsdag botsten een NS Intercity en een goederentrein op een bouwkraan van het bedrijf BAM. De passagierstrein ontspoorde en een deel van de treinstellen belandden in het naastgelegen weiland. Daarbij kwam de bestuurder van de bouwkraan om het leven. Zo'n dertig mensen raakten gewond.

1 miljoen kilo

Het bergen van de treintoestellen gaat niet zo maar: er is een speciale constructie voor aangelegd. Het bergingsmateriaal dat voor de operatie wordt ingezet weegt samen zo'n 1 miljoen kilo, laat ProRail weten.
In het weiland is een speciale tijdelijke weg aangelegd waarover de twee treinstellen uit het weiland kunnen worden weggehaald. Op het spoor bevindt zich ook nog een gekanteld treinstel. Dat wordt overeind gehesen, voorzien van nieuwe wielstellen en vervolgens wordt het weggereden naar station Den Haag Mariahoeve.

Na weghalen trein nog niet klaar

Het is nog onduidelijk of het allemaal vandaag lukt. Afhankelijk van het weer gaat de bergoperatie morgen waarschijnlijk verder. Bovendien kan ProRail pas na het verplaatsen van de treinen, beginnen met het herstellen van onder andere de kapotte bovenleiding en kabels.
De goederentrein die ook in botsing kwam met een bouwkraan is eerder deze week al weggehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.