Aziatische zeearend strijkt neer in Oudewater: 'Echt een heel mooi beest'

© Ria de Wit
Oudewater - Hij was zwart en wit, had een knoepert van een gele snavel en was misschien wel een meter groot. Ria de Wit zag bij de tennisbanen in Oudewater vanochtend een flinke zeearend in de boom zitten. Waarschijnlijk gaat het om een ontsnapt exemplaar uit België.
Haar echtgenoot zag hem het eerst, nam snel een paar foto's met zijn telefoon en wist daarna niet hoe snel hij dit aan zijn vrouw moest vertellen, die als hobbyfotograaf vaker vogels voor haar camera heeft. Toen ze even later terugkwam zat hij er gelukkig nog steeds. "Hij zat gewoon heel rustig in de boom. Het was echt een heel mooi beest."

Stellers Zeearend

Eerst dacht ze dat het misschien wel een Europese zeearend was, die zich immers ook steeds vaker laat zien. Maar De Wit had via een verslaggever van het AD ook contact met vogelpark Avifauna en daar wisten ze te vertellen dat het gaat om een Stellers zeearend, die vooral in het oosten van Rusland, China en Japan voorkomen. Mogelijk komt deze uit België, uit Genk. Park LaBiomista mist er twee, zegt een woordvoerder van het park in het AD. Ze kan aan de hand van de foto's niet zeggen of het ook echt om dit exemplaar gaat, maar ze sluit het zeker niet uit.
Ria is in ieder geval blij dat haar foto's gelukt zijn en dat het beest zeker vijf minuten rustig in de boom bleef zitten, voordat hij wegvloog. "Zo'n grote vogel zie je niet elke dag."
De Stellers zeearend is een van de grootste zeearenden, en leeft vooral aan de kust in Oost-Azië. Het beest komt van nature niet voor in Europa. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 280 centimeter bedragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.