Thuiskwekers medicinale wiet krijgen geen toestemmingsbrief van Utrecht: 'Voegt niks toe'

© Pixabay
Utrecht - Utrechters die thuis medicinale wiet kweken, hoeven niet te rekenen op een toestemmingsbrief van de gemeente. Verschillende partijen in de gemeenteraad vroegen om zo'n brief, maar het college wil er niet aan omdat het niets toevoegt en een mogelijke schijn van rechtszekerheid oproept.
Iedereen die in die gemeente wiet gebruikt op doktersvoorschrift, kan een brief van de burgemeester krijgen waarin staat dat er met toestemming geteeld wordt. Daar zitten wel wat voorwaarden aan. Zo mag je maximaal vijf planten thuis hebben en mag je de wiet niet verhandelen.

Ook in Utrecht?

Met het Tilburgs voorbeeld in het achterhoofd dienden een aantal Utrechtse partijen eind vorig jaar een aantal schriftelijke vragen in die neerkwamen op de vraag: moeten we dat niet ook in Utrecht invoeren?
Om die vraag te beantwoorden wilde het college eerst een Tilburgse raadsbrief afwachten én een voorbeeld hebben van zo'n toestemmingsbrief. Die zijn nu binnen en op basis daarvan heeft het college besloten zo'n toestemmingsbrief niet te zien zitten.

Niets nieuws

De reden hiervoor is dat het beleid in Utrecht al heel erg lijkt op dat in Tilburg. Mensen met een doktersverklaring die minder dan vijf planten hebben en de opbrengst daarvan niet verhandelen, worden ook nu al niet strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie. Voorwaarde is dan wel dat de persoon in kwestie vrijwillig afstand doet van de aangetroffen planten.
Volgens het college "voegt een toestemmingsbrief niks toe". Bovendien kan het mensen een schijn van rechtszekerheid geven, terwijl de politie de planten nog altijd in beslag mag nemen.
De gemeente Utrecht is wel van plan de gemeentelijke website aan te passen. Daarop moet meer informatie komen over wat wel en niet mag, om onduidelijkheid over thuisteelt te voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.