Marijke van Beukering (D66) wordt de nieuwe burgemeester van Nieuwegein: 'Een wens die uitkomt'

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Voor het eerst krijgt de gemeente Nieuwegein een vrouwelijke burgemeester. De IJsselsteinse Marijke van Beukering (51) gaat die taak op zich nemen. Ze is sinds 2020 lid van de Tweede Kamer voor D66 en heeft "ontzettend veel zin" om te beginnen. "Heel eerlijk: ik stond te trillen op mijn benen. Het is een wens die uitkomt."
Niet per se een 'witte man van 55 jaar in een blauw pak'. Met die gedachte in het achterhoofd begon de gemeente Nieuwegein aan de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. En dat is gelukt: de raad heeft vanavond Marijke van Beukering voorgedragen.
Volgens de vertrouwenscommissie is ze een "energieke vrouw met flair en ambitie die goed kan luisteren". Iemand met een koel hoofd en een warm hart, zegt Tom Verhoeve, voorzitter van de commissie. "Die combinatie heeft voor ons de doorslag gegeven. Ze is een persoon met lef. Een boegbeeld waar je 'u' tegen zegt. En dat zochten we."

'Ik wilde dit heel graag'

Van Beukering neemt de taak over van Frans Backhuijs, die 12 jaar de rol van Nieuwegeins burgervader op zich nam. Dertig jaar geleden begon Van Beukering als secretaresse bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze woonde eerder in Ivoorkust, Bosnië-Herzegovina en België, en woont nu al jaren in IJsselstein. Daar was ze bijna acht jaar wethouder.
Pas nét hoorde ze dat ze is voorgedragen. "M'n telefoon lag al in de oplader, klaar voor dat ene telefoontje. Toen ze zeiden: jij bent het geworden... Nou, ontlading. Je houdt het heel lang geheim, en dan mag het eindelijk naar buiten. Ik wilde dit heel graag, dit is zo'n mooie gemeente."

'Nieuwegeiners willen een burgemeester met lef'

Inwoners van Nieuwegein mochten zelf meedenken over de belangrijkste kwaliteiten die hun toekomstige burgemeester moest bezitten. Bijna 1.600 inwoners vulden daarvoor een enquête in. Wat met stip op één staat? Betrouwbaarheid, zei 37 procent. Ook 'betrokkenheid' werd veel genoemd. Maar de nieuwe burgemeester hoeft van Nieuwegeiners dan weer niet per se trots te zijn op de stad.

Na dat telefoontje komt ze direct naar de raadszaal in Nieuwegein toe, waar de raad op haar wacht. In hoog tempo schudt ze tientallen handen. "Hallo, ik ben Marijke", zegt ze met een lach. "Ik probeer jullie namen gelijk te onthouden." En dat kennismaken met Nieuwegeiners wil ze nog véél meer gaan doen, zegt ze. "Ik wil een burgemeester zijn die zichtbaar is. Spreek me vooral aan, dat vind ik fijn. Maar ik ben ook wel iemand die zegt: oké, hier sta ik voor."

'Hier kom ik niet stil te zitten'

Ze noemt Nieuwegein een "ontzettend mooie stad met veel diversiteit". "Ik kom hier graag. Veelzijdig met alle horeca en winkels. Het heeft veel potentie om te groeien. Ik zie dat ik hier niet stil kom te zitten. Dat past heel erg bij mij."
Een blije Marijke van Beukering na haar voordracht
Een blije Marijke van Beukering na haar voordracht © RTV Utrecht
Overigens is dit officieel nog geen benoeming. Die komt begin juni - nadat de ministerraad en de koning hun 'zegen' hebben gegeven.

Van Beukering was niet de enige kandidaat

Vijftien andere mensen zagen zich óók wel burgemeester van Nieuwegein worden. Onder de in totaal zestien sollicitanten zaten vier vrouwen en twaalf mannen. Enkele kandidaten waren niet aangesloten bij een politieke partij, maar de meeste wel. Zij zitten bij VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en een lokale partij, liet de gemeente begin dit jaar weten.

Eerder sprak RTV Utrecht Marijke van Beukering toen ze zich kandidaat stelde voor de Tweede Kamer. Ze zei toen dat armoedebestrijding een belangrijk thema voor haar was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.