Enorme snavel en flinke klauwen: bioloog adviseert ontsnapte zeearend niet zelf te benaderen

© Ria de Wit
Oudewater - Wie de ontsnapte Aziatische zeearend tegenkomt, moet het dier vooral niet zelf benaderen. Dat is het advies van bioloog Luc Hoogenstein. Het dier heeft namelijk een enorme snavel en flinke klauwen en volgens Hoogenstein kun je nooit zeker weten of het dier gevaar ruikt.
"Benader het dier niet zelf. Het beste is om de dierenambulance te bellen of een valkenier in te schakelen. Die weten hoe ze de arend moeten vangen. Als je een haal van die snavel krijgt, ben je nog niet jarig", vertelt Hoogenstein op Radio M Utrecht.

Stellers zeearend, ontsnapt uit kooi

De enorme vogel werd gisterochtend bij de tennisbanen in Oudewater gespot door Ria de Wit. Vorige week ontsnapten twee zeearenden uit een kooi in het Belgische Genk en Hoogenstein is er zeker van de het om hetzelfde exemplaar gaat: "Dat weet ik wel 200 procent zeker. Het net van de kooi daar was losgekomen en de arenden konden gewoon naar buiten vliegen. Die zijn nu gaan zwerven door Europa."
Het gaat om een zogeheten Stellers zeearend. Deze vogel komt voor in Oost-Azië, voornamelijk bij de kusten van Japan, Rusland en China. Deze zeearend is minstens zo'n vijf of zes jaar oud, schat Hoogenstein, maar omdat het dier in gevangenschap leefde kan het ook wel acht tot tien jaar oud zijn. "Hij is ongeveer een meter groot en de spanwijdte is indrukwekkend; die kan wel maximaal 2,5 meter zijn. Dat is vanaf de grond tot het plafond in een gemiddelde kamer."

Zalm, forel en kabeljauw

Het dier eet doorgaans vooral zalm, forel en kabeljauw, maar dat zal het ontsnapte dier hier volgens de bioloog niet kunnen vinden. Ook zal het dier niet op zoek gaan naar ander eten: "Dat hebben ze helemaal afgeleerd. Ze zijn het gewend om gevoerd te worden. Dus het is te hopen dat iemand hem op tijd vindt."
Het is niet duidelijk of het dier nog in onze provincie is, of allang gevlogen is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.