Standplaatshouders Utrecht: ‘Geef ons een overgangsperiode van een paar jaar’

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrechtse verkopers van onder meer bloemen, vis, brood en oliebollen kwamen dinsdagavond massaal naar het Utrechtse stadhuis. Ze willen dat de gemeente afziet van het herverdelen van hun standplaatsen. De gemeente zegt verplicht te zijn om per 1 januari van het komend jaar alle vergunningen in te trekken en opnieuw te verdelen. Daarmee moeten nieuwkomers een kans krijgen.
Ruim tachtig verkopers zijn er actief in Utrecht. Ze staan op straathoeken en pleinen, en dat vaak al jaren, sommige verkoopwagens of kramen staan er al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. De brief van de gemeente dat ze hun plekje volgend jaar kwijt zijn, viel hen rauw op het dak.

Geen loting

In eerste instantie wilde de gemeente de plekken verloten. De gemeente zegt dat Europese wetgeving bepaalt dat de plaatsen opnieuw aanbesteed moeten worden. De wethouder is teruggekomen van het idee om te loten, nadat de gemeenteraad in opstand kwam. Nu moet er een systeem komen op basis van criteria, dat zijn vestigingseisen. Maar daarmee is nog steeds niet zeker dat de bestaande standplaatshouders op hun plek kunnen blijven.
Tijdens een raadsinformatieavond (RIB) konden de standplaatshouders aan leden van de Utrechtse gemeenteraad vertellen hoe het wel moet. En dat deden ze massaal. Zo’n honderd mensen waren bij de bijeenkomst aanwezig, onder hen veel standhouders, maar ook een paar juristen en bestuurders namens de brancheverenigingen voor ambulante handel.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De verhalen van de kraamhouders zijn schrijnend. Sommigen hebben tot bijna een half miljoen euro geïnvesteerd in een kraam, bijvoorbeeld om vis te verkopen. Eén verkoper vertelt dat hij 250.000 euro heeft geleend van zijn hoogbejaarde vader en dat hij vreest de oude man niet meer te kunnen terugbetalen.
Velen vinden de procedure oneerlijk, zij hebben jaren gewerkt aan het opbouwen van een klantenkring. Als ze in januari weg moeten, dan komt een nieuwkomer in een gespreid bedje. Die kan zo alle klanten overnemen en hoeft daar niets voor te doen, zeggen de kraamhouders.

Overgangsrecht

De bestuurders en juristen gooiden hun betoog over een formelere boeg. Zij betogen dat de gemeente Utrecht de regels veel te streng toepast. Zij zien mogelijkheden voor een langdurige overgangsregeling, van vijf, tien of misschien wel twintig jaar. Dan kunnen de huidige standhouders langzaam werken naar het afbouwen van hun zaak. Zij wezen de raadsleden er op dat bijna alle gemeentes van Nederland veel minder ingrijpende besluiten neemt en rustig afwacht wat de toekomst zal brengen.
Eén van de aanwezigen betoogde dat de gemeente de regels zelfs helemaal verkeerd interpreteert. Volgens die regels moet de gemeente het mogelijk maken dat nieuwkomers tot de markt toetreden. En omdat de plekken schaars zouden zijn, moet iedereen opnieuw inschrijven, zo redeneert de gemeente. Deze inspreker beweert dat als de gemeente veel meer plekken in de stad creëert, speciaal voor nieuwkomers, dat dan de huidige standplaatshouders kunnen blijven zitten.

Meer debat

De raadsleden hoorden alles aan. Volgende week is er weer een raadsinformatiebijeenkomst, maar dan komen er deskundigen en meer juristen aan het woord. Daarna gaan de raadsleden in een volgende vergadering onderling bepalen hoe het verder moet. Tot groot verdriet van één van de standhouders, die vrij wanhopig uitriep dat hij ‘vandaag’ moet weten hoe zijn toekomst er uit ziet, en niet nog weken kan wachten. Hij kreeg bijval, veel van de standplaatshouders vrezen de toekomst, als ze hun plek verliezen valt hun inkomen weg. Velen zijn bang dat ze dan hun schulden niet meer te kunnen afbetalen, en daarom hun huis en auto moeten verkopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.