Amsterdamse VVD'er moet de formatie in Utrecht van het slot halen, GroenLinks verbaasd over stap BBB

© ANP
Provincie Utrecht - Anne Lize van der Stoel (VVD) gaat namens de BBB de gesprekken leiden voor een nieuwe coalitie in de provincie Utrecht. De vorige verkenner, Danny de Vries, voerde 24 gesprekken maar zag geen mogelijkheden voor een meerderheid.
Voor GroenLinks, die net als de BBB zeven zetels heeft, komt dit voorstel uit de lucht vallen. De partij had verwacht dat zij samen met de BBB een voorstel voor het gevolg van de formatie zouden doen. "Dit verdient niet de schoonheidsprijs", zegt GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen.
Volgens Van Essen zijn veel vragen nog niet beantwoord. "Hoe kom je tot inhoudelijke verdieping? Welke rol spelen de andere partijen die niet op gesprek mogen komen? Die antwoorden zie ik niet in het voorstel van de BBB. De formatie is van alle partijen en niet van één partij."
GroenLinks vreest dat er een groot risico is dat op deze manier "hetzelfde rondje" wordt gedaan als de vorige keer, toen verkenner De Vries tot geen enkele mogelijke meerderheid kwam. Vanavond bespreken alle partijen het voorstel van de BBB.
Volgens het voorstel gaat de nieuwe verkenner, Van der Stoel, morgen afzonderlijk spreken met acht partijen: BBB, GroenLinks, VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, CDA en SGP. Aanstaande zaterdag voeren alle partij een eerste gezamenlijk gesprek in het provinciehuis.
Omdat de komende gesprekken "naar de inhoud gaan en raken aan formeren" wil de BBB een andere verkenner. Ook Danny de Vries, burgemeester van Oudewater, vindt deze fase niet passen bij zijn onafhankelijke rol.
Met VVD'er Van der Stoel is gekozen voor iemand van buiten de provincie. Hiermee wil de BBB de "schijn van eventuele belangenverstrengeling of lobby voor eigen gemeente" voorkomen.
De 68-jarige VVD'er heeft een lange staat van dienst. Zij was 12 jaar raadslid in Amsterdam en zat vervolgens van 1994 tot 1998 in de Tweede Kamer voor de VVD. De laatste jaren was zij, naast verschillende bestuursfuncties, waarnemend burgemeester in het Zuid-Hollandse Teylingen en het Noord-Hollandse Landsmeer. Nu vervult zij onder meer een bestuursfunctie bij het NIOD en Rotterdam The Hague Innovation Airport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.