Huurwoningen vrije sector iets goedkoper in de provincie, in de stad wat duurder

© Pixabay
Provincie Utrecht - Huurders in de provincie Utrecht betaalden begin dit jaar gemiddeld 1,5 procent minder voor een woning in de vrije sector dan een jaar eerder. In de stad Utrecht werd het huren van een huurwoning juist 1,4 procent duurder. Dat meldt huurwoningenplatform Pararius op basis van het huuraanbod op de site.
In het eerste kwartaal van dit jaar was de gemiddelde prijs in de provincie 17,51 euro per vierkante meter. In 2022 betaalden huurders 17,77. De vierkantemeterprijs is hiermee met 1,5 procent afgenomen.
In de stad tikten huurders in het startkwartaal gemiddeld 19,83 per vierkante meter woning af. Vorig jaar lag dat bedrag 1,4 procent lager met 19,55 per vierkante meter.
Landelijk daalde de gemiddelde prijs van een huurwoning in de vrije sector met bijna 2 procent. Maar in veel grote en middelgrote steden stegen de prijzen juist flink, vaak nog een stuk harder dan in Utrecht. In Den Haag is de stijging van de vierkantemeterprijs bijvoorbeeld 6,4 procent, in Amsterdam 5,7 procent.
Jasper de Groot, directeur van Pararius, stelt dat de stijging vooral komt door krapte op de huurmarkt. Dat komt volgens hem onder andere door het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) waarmee een maximumprijs in de vrije huur wordt vastgesteld. Hierdoor zouden ruim 327.000 woningen uit het vrije huursegment terugvallen naar de goedkopere sociale huursector. Daardoor zouden veel huurders niet in aanmerking komen voor die woningen omdat ze daar te hoge inkomens voor hebben.
Verhuurders zouden daardoor uit voorzorg hun huurwoningen verkopen. "Vervolgens komen die woningen terug op de markt voor de hogere inkomens, waardoor de middeninkomens wederom buiten spel blijven", aldus De Groot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.