Hoe vang je de ontsnapte zeearend? 'Ik ben er bovenop gesprongen, maar dat raad ik niemand aan'

© Harmen Venema
Kockengen - Eerst werd ie gezien in Oudewater, daarna ook in Kockengen: de Stellers zeearend die ontsnapte uit een Belgisch park houdt de gemoederen bezig. De eigenaar hoopt 'm snel te vangen, maar met een imposante lengte van 1 meter, een spanwijdte van 2,5 meter en een knoeperd van een gele snavel is dat niet zo eenvoudig. Met de hulp van een valkenier, een vangkooi én een kip moet het gaan lukken.
De zeearend die in het westen van de provincie is gespot, is hoogstwaarschijnlijk ontsnapt uit het Belgische park LaBiomista. Al is nog niet 100 procent zeker dat het écht hun arend is. "Dat kunnen we pas met zekerheid zeggen als het dier effectief is gevangen", zegt Goele Schoofs van het park. Toch is de kans wel levensgroot: in het wild komt het dier in Nederland niet voor en uit het Belgische park ontsnapten eind vorige maand twee van zulke zeearenden die nog altijd niet terecht zijn.

De Stellers zeearend is een van de grootste zeearenden, en leeft vooral aan de kust in Oost-Azië. Het beest komt van nature niet voor in Europa. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 280 centimeter bedragen.

Dus zekerheid of niet, bij LaBiomista zijn ze "extra alert" sinds er maandag een melding binnenkwam dat er een Stellers zeearend gespot was in een boom bij de tennisbanen in Oudewater. Gisteren werd het dier nog eens op de gevoelige plaat vastgelegd, dit keer in Kockengen, zo'n 20 kilometer verderop. "We weten nu in ieder geval waar het dier zich ongeveer bevindt."
Toen ze naar beneden kwam ben ik er bovenop gesprongen.
Richard Loomans ving al eens een Stellers zeearend

Vangen met blote handen

Daarmee is het tijd voor de volgende stap: het dier te pakken krijgen. En dat is volgens Schoofs nog niet zo makkelijk. "Wat ik ervan begrijp, is dat er weinig kans is zolang hij hoog in een boom of op een huis zit", vertelt ze. Zaak is dus de vogel naar beneden te krijgen. "We verwachten dat dat pas lukt als hij meer honger krijgt. Op die manier kunnen we hem makkelijker lokken en hopelijk ook vangen."
Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze bij LaBiomista advies ingewonnen bij een ervaringsdeskundige: Richard Loomans. Hij is eigenaar van Zoo Veldhoven in Brabant, waar vorige maand precies zo'n zelfde zeearend ontsnapte. Die werd dezelfde maand nog gevangen door Loomans, met zijn blote handen. "Maar dat raad ik niemand aan, hoor", zegt hij lachend.
Hij had naar eigen zeggen het geluk dat 'zijn' zeearend het dierenpark niet verliet. "Daardoor kon ik haar in de gaten blijven houden", legt Loomans uit. Dat deed hij acht à negen dagen, totdat het dier eindelijk honger kreeg. "We hebben een stuk vlees op de voederplaats gelegd en toen ze naar beneden kwam ben ik er bovenop gesprongen. Of dat gevaarlijk is? Dat kan het zeker zijn, maar ik ben opgegroeid met deze arenden en weet wat ik doe."

Met een vangkooi de provincie door

Zijn Belgische collega's heeft hij vanochtend een andere methode aangeraden, een vangkooi. Het probleem is dat de arend zich vooralsnog steeds verplaatst. Volgens de Stentor is hij inmiddels ook al gezien in het Gelderse Voorst en heeft hij de provincie Utrecht dus weer verlaten. "Dat maakt het heel vervelend, omdat je dan ook de vangkooi steeds moet verplaatsen. Eer je op de nieuwe plek bent, ben je waarschijnlijk te laat en is hij weer gevlogen."
Loomans verwacht echter dat de arend zich steeds minder ver gaat verplaatsen naarmate hij langer weg is. Het dier is namelijk in gevangenschap opgegroeid en heeft daardoor nooit leren jagen. "Dus op den duur gaat hij honger krijgen en wordt hij moe. De kans dat hij verder vliegt, wordt steeds kleiner. Als je dan prooi, bijvoorbeeld een kip, in de buurt van de vogel in een vangkooi plaatst, is er een hele grote kans dat die daarop afkomt."
Dus wachten zij bij LaBiomista af tot er meer meldingen binnenkomen waar ze op af kunnen. "Dan gaat er of iemand van ons team op af, of een valkenier waar wij mee samenwerken om te proberen het dier te vangen." Tot nu toe nu toe zijn al die pogingen gestrand, de zeearend was zijn achtervolgers steeds te slim af. "Ondertussen zitten de twee zeearenden al even buiten en ze lijken het goed te doen. Maar het zou toch beter zijn als ze in de zoo waren."
De andere ontsnapte zeearend heeft zijn geluk minder ver weg gezocht. Volgens de Belgische krant Het Belang van Limburg zit dat exemplaar al twee dagen lang in een tuin in Genk. Ondanks dat ze bij die arend precies weten waar die zit, is het ook nog niet gelukt die vogel te vangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.