Plonstoilet, een streepje bloed en vaker achterom kijken: het is vandaag Nationale Poepdag

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het is vandaag Nationale Poepdag en voor de gelegenheid heeft de Maag Lever Darm Stichting in Amersfoort een nieuwe online poeptest ontwikkeld. De test geeft deelnemers een e-mail met persoonlijk advies over hun grote boodschap.
Het belangrijkste is volgens de stichting dat mensen leren praten over ontlasting en daar is zelfbenoemd poepdokter Nieke Gottenbos het mee eens. Er is volgens haar nog te veel schaamte om naar de dokter te gaan met 'poepproblemen'. "Rond poept heerst nog een taboe. Dat is aan de ene kant logisch omdat ontlasting van nature walging bij ons moet oproepen omdat er afvalstoffen inzitten. Tegelijkertijd zorgt dat taboe dat mensen zich schamen om naar de huisarts te gaan."
En dat is volgens Gottenbos helemaal niet nodig: "Huisartsen hebben alles wel eens gezien. Bij hen hoef je je echt niet te schamen", vertelt ze op Radio M Utrecht.

Op tijd naar de huisarts

Volgens de poepdokter maakt darmkanker 10 procent uit van alle kankergevallen in Nederland, maar kan het goed behandeld worden als je er op tijd bij bent. "Dus het is echt heel belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan. Kijk eens wat vaker achterom. Zie je een spoortje bloed? Dan kan dat iets heel onschuldigs zijn zoals een aambeitje of een scheurtje. Maar het ook ook ernstiger zijn. Als je bijvoorbeeld vaker bloedt, of als je poep wittig is of de kleur van stopverf heeft, dan moet je echt naar de huisarts."
Volgens Gottenbos, die overigens geen 'echte' poepdokter is maar darmfloratherapeut, is er ook genoeg wat je zelf kunt doen: "Bij een opgeblazen gevoel of verstopping kun je met betere voeding vaak veel bereiken."

Plonstoilet

Toch kan het nog lastig zijn om daadwerkelijk wat te zien als je achterom kijkt. Reden hiervan is de zogenoemde 'plonstoiletten' die in Nederland veel vaker voorkomen dan in andere landen. In de toiletten belandt de drol direct in het water, waardoor het minder stinkt.
De Maag Lever Darm Stichting heeft hiervoor een tip: "Leg wat wc-papier in het water voordat je je boodschap doet. Dan kun je nog even kijken voor je doorspoelt. Mensen hoeven zeker niet over te schakelen op een toilet met een plateau", aldus een woordvoerder van de stichting.
Verder raadt de stichting een goede zithouding aan op de wc: het liefst een gehurkte houding door middel van een lagere wc of een krukje voor je voeten. Ook is het belangrijk om veel water te drinken en vezelrijk te eten, en om voldoende beweging en ontspanning te krijgen. Dat houdt de darmen "fit en in beweging".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.