Verkenner waterschap De Stichtse Rijnlanden adviseert brede coalitie: 'Verschillen overbrugbaar'

De Lekdijk in het waterschap De Stichtse Rijnlanden
De Lekdijk in het waterschap De Stichtse Rijnlanden © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Provincie Utrecht - Een brede coalitie met BBB, Natuur & Landbouw, PvdA, Partij voor de Dieren en Water Natuurlijk, dat stelt verkenner Pim van den Berg voor voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Volgens hem maakt die variant de meeste kans om een "duurzame ambitieuze coalitie" te worden, ondanks de verschillen tussen de partijen. Die zijn "overbrugbaar", denkt Van den Berg.
De verkenner realiseert zich dat er een aantal serieuze verschillen van inzicht zijn tussen de partijen die zelfs een breekpunt kunnen vormen bij de onderhandelingen. Toch denkt hij dat een coalitie er in zit, omdat al deze partijen volgens hem een "grote mate van bereidheid tonen om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken", ook op punten waarover ze met elkaar van mening verschillen.

Onderhandelingen starten

Wat volgens de verkenner ook meespeelt is dat alle partijen het idee hebben dat het waterschap voor grote opgaven staat en daarom de verantwoordelijkheid voelen zo snel mogelijk een bestuur te vormen dat "voldoende weerbaarheid en handelingscapaciteit heeft". Een bestuur met een duidelijke meerderheid en een breed mandaat heeft daarom de voorkeur.
De vijf partijen moeten er nu nog samen uit zien te komen. Dat is allesbehalve een zekerheid, zo benadrukt Van den Berg. "Om daar achter te komen zijn verdiepende gesprekken nodig met deze vijf partijen. Andere partijen worden nog niet uitgesloten voor deelname aan de onderhandelingen."
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is één van de vier waterschappen in de provincie en ook de grootste. Het werkgebied van het waterschap bestaat uit het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.