Straatdealers krijgen celstraffen en telefoons, geld en auto's worden afgepakt: 'Het is een domme zet, daarvoor word je bestraft'

© Politie
Bilthoven - "Ik kan er over liegen maar dat heeft geen zin. Ik ben er ook niet trots op. Het is een domme zet, daarvoor word je bestraft." Het zijn de woorden van een van de straatdealers die eind vorige maand werden aangehouden tijdens een grote politieactie in en rond de stad Utrecht. Acht van de twaalf verdachten staan deze week terecht voor maandenlang dealen en bezit cocaine en heroine.
Omdat het Openbaar Ministerie lik-op-stuk wil geven en een duidelijk voorbeeld wil stellen, is in de Utrechtse rechtbank een serie snelrechtzittingen georganiseerd. Dat moet ook jongeren ontmoedigen om zich met drugshandel bezig te houden. Door stevig te straffen moet duidelijk worden dat het snelle geld waar de dealers voor gaan uiteindelijk niet loont.
Sommige van deze verdachten hebben slechts aantal maanden harddrugs verkocht, anderen deden dat een half jaar of langer. Twee van hen ontkenden vandaag in de Utrechtse rechtbank vrijwel alle beschuldigingen, terwijl anderen een hele of gedeeltelijke bekentenis afleggen.

Groot onderzoek

Het onderzoek naar de dealers startte met het afluisteren van zogenoemde dealertelefoons, die gebruikers konden bellen om drugs te bestellen. De politie heeft de verdachten maandenlang afgeluisterd en geobserveerd. Er werden klanten verhoord en er kwamen ook anonieme tips over de drugsdealers binnen.
Bij hun aanhouding en het doorzoeken van hun huizen werden handelshoeveelheden cocaïne en heroïne gevonden. Een man uit Nieuwegein had maar liefst 180 bolletjes in huis. "Voor eigen gebruik", verklaarde hij.
Veel van de verdachten werden op heterdaad betrapt, onder meer bij het afleveren van drugs bij bewoners van een instelling van het Leger des Heils. Ook werden drugs aan klanten overhandigd onder een brug in Kanaleneiland en op het parkeerterrein bij een supermarkt.
Twee van de dealers gebruikten een auto voor de bezorging, die voertuigen werden door de rechter verbeurd verklaard. Dat gebeurde ook met de dealertelefoons en geld dat met de handel was verdiend.
Je wordt erin gesleurd, wanneer je veel op straat leeft en in aanraking komt met verkeerde mensen.
verdachte Mo

Beperking

Om te voorkomen dat de verdachten de getuigenverhoren van hun klanten zouden beïnvloeden, zaten zij na hun aanhouding anderhalve week vast in 'volledige beperkingen.' In die periode mochten zij met niemand in de buitenwereld contact hebben, alleen met hun advocaat. Dat was langer dan noodzakelijk, vond de rechter. Zij woog dat ook mee in de uiteindelijke straf.
De reden waarom de verdachten dealden verschilden nogal. Snel en makkelijk geld verdienen was een belangrijke reden. "Je wordt erin gesleurd, wanneer je veel op straat leeft en in aanraking komt met verkeerde mensen", verklaarde een verdachte .
Maar er was ook een zwaar verslaafde verdachte met grote persoonlijke problemen, die zei dat hij dankzij het drugsmilieu weer een sociaal leven had gekregen.
Twee van de verdachten waren al eerder veroordeeld voor drugshandel en -bezit. "Alles ging goed, maar ik kreeg van de gemeente ineens een dwangsom van 5000 euro. Sollicitaties mislukten, ik kon niet lenen. Ik ben gaan dealen om de boete te betalen en daarna wilde ik weer stoppen", zei hij.

Celstraffen

De verdachten kregen niet allemaal dezelfde straf. De 22-jarige Utrechter Ilias kreeg 6 maanden cel, maar moet ook nog twee maanden van een eerdere veroordeling uitzitten. De 20-jarige Youssef uit Nieuwegein kreeg een half jaar en moet een taakstraf alsnog uitvoeren. De 40-jarige Ivo uit Utrecht werd veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk.
Mo uit Utrecht had van dit viertal het langste gedeald, maar de rechter beloonde zijn spijtbetuiging en uitgebreide bekentenis met een lagere straf dan gebruikelijk. Hij kreeg een tien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk als stok achter de deur.
"Ik had beter mijn mond kunnen houden, maar ja", reageerde Mo toen hij zijn straf hoorde. Van een zware straf zou hij niet beter worden, maar hij vond het ook de hoogste tijd om een andere leven te gaan lijden.
Morgen staan nog vier verdachten in deze zaak terecht. Drie anderen, onder wie twee minderjarigen, staan op een later moment voor de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.