Flexwoningen zorgen voor grote woede in Hooglanderveen: ‘We voelen ons door de politiek gepasseerd’

De beoogde locatie van de flexwoningen
De beoogde locatie van de flexwoningen © RTV Utrecht
Amersfoort - Er is bijna geen openbaar vervoer, de weg is gevaarlijk en er zijn verder nauwelijks voorzieningen. Omwonenden van de Nijkerkerstraat snappen niks van de keuze van de gemeente om juist aan de Nijkerkerstraat voor tien jaar flexwoningen voor jongeren en statushouders te bouwen. En dat is niet het enige kritiekpunt. “We worden totaal niet serieus genomen door de politiek”, vat iemand zijn woede samen.
Die woede en het onbegrip zijn voelbaar in dorpshuis de Dissel in Hooglanderveen. Tijdens een informatieavond worden de aangepaste plannen voor de flexwoningen gepresenteerd, maar inwoners hebben er een hard hoofd in. “Dit gaat op deze plek niet werken.”
Die boosheid is niet eens gericht op de komst van de flexwoningen, want dat er een wooncrisis is snappen de omwonenden heel goed. “Maar achter locaties moeten goede redenen zitten toch?” Die reden voor deze locatie is volgens de wethouder heel simpel: “We zoeken plekken om snel te kunnen bouwen.” En dat geldt in het dorp toch niet direct als waterdichte argumentatie.

Woningcrisis

Het is hét probleem waar veel mensen tegenaan lopen: het vinden van een betaalbare - of uberhaupt- een woning, en daarin is Amersfoort en omgeving natuurlijk geen uitzondering. De ene groep heeft het daar lastiger mee dan de ander. Vooral jongeren, statushouders, maar ook mensen die vanuit andere opvanglocaties een plek zoeken, kunnen nauwelijk aan een woning komen.
De gemeente Amersfoort heeft sinds 2021 twaalfhonderd flexwoningen gebouwd. “Daarvan zijn er een flink aantal in de stad of binnenpandig gerealiseerd”, legt wethouder Janssen uit. Dan wordt er bij bestaande gebouwen gekeken naar een andere, tijdelijke invulling, omdat er op korte termijn toch nog niets met het gebouw gebeurt. Een voorbeeld daarvan is het oude SNS-gebouw, dat gebruikt wordt voor de opvang van Oekraïners.

Weerstand

De weerstand bij die locaties is er nauwelijks, maar dat is op de buitenstedelijke plekken wel anders. Waaronder dus rondom de Nijkerkerstraat. “Wat moeten ze hier überhaupt doen?", vraagt een toekomstige buurman van de flexwoningen zich hardop af. In de buurt van het perceel zijn bijna geen voorzieningen en het ligt vrij ver van het centrum van de stad. “Wat moet je als jongere doen als er geen winkels, sportvoorzieningen of supermarkten in de buurt zijn?"
De omwonenden zijn daardoor bang voor overlast van de nieuwe bewoners. Die gedachte is volgens hen niet ongegrond. In het dorpje zit wel een coffeeshop, waar ze al de nodige overlast van ervaren. En die problemen maken de weerstand groter, denkt ook wethouder Janssen.
“Dit zijn problemen die we niet voor het eerst horen, maar waarvan het lastig is om het op te lossen”, legt ze uit. “Ik snap dat inwoners nu het gevoel hebben dat we nog meer problemen creëren, maar dat is echt niet het geval."
Toch denken bewoners dat het probleem alleen maar groter wordt en dat ook statushouders hier lastig kunnen integreren. Dat ziet de gemeente anders. Ten eerste is er straks in het gebouw waar de studio’s komen ook een gezamenlijke ruimte om elkaar te ontmoeten. “Daarnaast hebben deze mensen allemaal een fiets, waar je gewoon mee op pad kan natuurlijk.”

Gepasseerd

Ondanks dat ze er een hard hoofd in hebben kwamen ongeveer dertig omwonenden wel langs om de plannen aan te horen. Lichte hoop dat er na eerdere klachten drastische veranderingen zouden zijn, maakte echter snel weer plaats voor woede. Inwoners voelen zich door de gemeente gepasseerd. “Dat ze er komen staat vast, wat wij er ook van vinden.”
En dat gevoel heeft te maken met de snelheid van het proces. Lange tijd dachten omwonenden dat er gekeken werd naar twee permanente woningen in het weiland langs de parallelweg. Maar eind november vorig jaar kregen ze ineens een brief met deze plannen. Meerdere raadsleden vroegen zich af of dit echte participatie is. “De plannen hebben lang op de tekentafel gelegen en zijn kort van te voren pas aan de omwonenden voorgelegd. Dat zij zich zo voelen snap ik wel”, zegt VVD- raadslid Joyce Huurman.

Aanpassingen in het plan

“Er wordt toch niet naar ons geluisterd”, klinkt veelvuldig uit de zaal. Dat is de wethouder niet met de omwonenden eens en ze pareert: "Een eerdere informatieavond voor omwonenden heeft geleid tot een aantal aanpassingen van het plan."
Zo wordt het pand een kwartslag gedraaid, zodat omwonenden meer privacy hebben, is de minimum leeftijd om er te wonen verhoogd naar 23 en komen er twee flexwoningen minder. “We doen echt wat met de input. "Maar participatie betekent niet dat je precies krijgt wat je wilt”, zegt de wethouder. Toch legt ze de zorgen van de inwoners niet zomaar naast zich neer. "Dat inwoners zich niet gehoord voelen is een groter probleem, wat we hier helaas weer merken”, zegt ze.
Niet alleen in de straat, maar ook in de raad leeft de discussie over flexwoningen. De Amersfoortse politiek ziet namelijk ook een aantal haken en ogen aan het concept flexwoningen. Ze zijn relatief duur en door de steeds groter wordende vraag naar de woningen is de levertijd ook langer.
Daarnaast speelt tijd en het aantal beschikbare ambtenaren een grote rol volgens een aantal raadsleden: de energie die gestoken wordt in flexwoningen kan niet ook gestoken worden in projecten voor permanente woningbouw. Toch willen de partijen wel dat het ontwikkelen van flexwoningen doorgaat, voor doelgroepen die acute woonruimte nodig hebben.

Grote zoektocht naar locaties

Het is niet de enige plek waar de gemeente kijkt naar nieuwe flexwoningen. Er wordt gezocht naar meerdere locaties waar op korte termijn veel flexwoningen kunnen komen. In mei ligt deze kwestie bij de raad. Zij mogen dan kijken wat het beste past. En wat de omwonenden willen is duidelijk: "Steek de schop niet hiervoor in de grond.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.