Uit nieuwe dna-analyse van doodgebeten schapen blijkt: de wolf was weer mondjesmaat in Utrecht

© ANP
Amerongen - De afgelopen maanden heeft de wolf weer even van zich laten horen in onze provincie. Hij was in ieder geval bij de Lekdijk in Amerongen, blijkt uit nieuwe dna-analyse van een daar doodgebeten schaap. In Renswoude werd de wolf ook verdacht van het doodbijten van een schaap, maar daar bleek een hond de boosdoener.
Dat blijkt uit de voortgangsreportage van BIJ12, de organisatie die per provincie alle data over de wolf bijhoudt. De wolf (GW2905m gedoopt) in Amerongen werd nog dezelfde nacht doodgereden op de A2 bij Beesd in de Betuwe. Het mannetje, dat 27 kilo woog, is waarschijnlijk in 2012 geboren op de Noord-Veluwe en hij verkeerde in goede gezondheid.

Drie meldingen

Het is voor het eerst sinds enkele waarnemingen in april vorig jaar dat we weer wat van de wolf vernemen in onze provincie. Van drie meldingen in Utrecht leverde de dna-analyse nu éénmaal wolf, éénmaal hond en éénmaal geen resultaat op. Die laatste melding ging om acht schapen die op 17 januari werden doodgebeten in Amerongen. Daar kon ook na onderzoek niet vastgesteld worden welk dier de dader was. Deze melding wordt nog wel nader beoordeeld aan de hand van een veldbezoek en het schadebeeld.
Onlangs, op 7 april, werd ook in Wijk bij Duurstede een schaap gedood. Daar wordt nog dna-onderzoek gedaan, het duurt nog even voor dat klaar is. Voor schapenhouders is het van belang om te weten of hun dier door een wolf is doodgebeten. Als dat zo is, krijgen zij schade vergoed.

Utrechtse Heuvelrug

Volgens wolvenkenner Hugh Jansman is het bezoek van de wolf in januari "in de lijn van de verwachting". De Duitse wolvenpopulatie groeit nog altijd met 10 à 20 procent en de jonge dieren daar gaan op zoek naar betere plekken om te leven. Daarnaast hebben we ook in Nederland het afgelopen jaar vier nesten met jonge wolven gehad en ook die gaan op zwerftocht. "Het aantal zwervende jonge dieren zal alleen maar toe gaan nemen, de komende jaren."
In de provincie Utrecht ligt het voor de hand dat de wolf gaat proberen of er ook te leven valt op de Utrechtse Heuvelrug. Het punt is wel dat daar alleen de ree voorkomt en nog maar nauwelijks damhert, edelhert of wild zwijn. Het zou kunnen dat de wolf zich hier daarom relatief vaker zal proberen te vergrijpen aan landbouwdieren, net als in Brabant en Drenthe. "Dat zou kunnen", zegt Jansman, maar dat betekent nog niet dat we nu ontzettend moeten vrezen voor "onze lammetjes". Eigenaren hebben immers ook de wettelijke verplichting hun dieren te beschermen tegen extreem weer en roofdieren. Met meer wolven in de regio, zullen ook de maatregelen zoals wolfwerende hekken toe moeten nemen.

Naar Duitsland

Uit de rapportage van BIJ12 blijkt verder ook dat voor het eerst een Nederlandse wolf in Duitsland op zoek is gegaan naar een nieuw territorium. Het gaat om één van de wolven die in de afgelopen jaren op de Noord-Veluwe werd geboren. In november 2022 werd deze wolf nog aangereden op de N795 bij Nunspeet, zo bleek uit analyse van haren op de bumper, maar het dier heeft die aanrijding overleefd. Twee maanden later werden sporen van deze wolf opnieuw gevonden bij Fleckertshöhe in Rijnland-Palts, Duitsland, meer dan 300 kilometer verderop. Hij is hiermee de eerste in Nederland geboren wolf die in het buitenland op zoek lijkt te zijn naar een territorium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.