Dealer volgens rechter niet schuldig aan dood Bunschoters, wel aan drugs- en medicijnhandel

Verdachte Sergio K. op een rechtbanktekening
Verdachte Sergio K. op een rechtbanktekening © Nicole van den Hout
Bunschoten-Spakenburg - Sergio K. uit Bunschoten-Spakenburg mag per direct de cel uit. Volgens de rechtbank is hij niet schuldig aan de dood van twee jonge mannen uit het dorp, omdat hij niet zelf de methadonpillen aan de mannen heeft gegeven. Zij overleden nadat ze pillen hadden genomen die hij verhandelde, maar die door een tussenpersoon bij hen terechtkwamen. Ook hoeft hij de nabestaanden geen schadevergoeding te betalen.
Wel is K. schuldig aan het bezit en de handel in grote hoeveelheden drugs en medicijnen, die hij in zijn auto, een chalet in Soest en zijn woning in Bunschoten-Spakenburg bewaarde. In totaal ging het om duizenden slaappillen en honderden flesjes en tabletten methadon. Het feit dat gebruikers en verslaafden vaak bij hem over de vloer kwamen en de middelen voor het oprapen lagen, rekent de rechtbank hem zwaar aan.

OM eiste vijf jaar cel

Formeel krijgt hij 540 dagen gevangenisstraf opgelegd, waarvan 172 voorwaardelijk. De overige 368 dagen zijn gelijk aan de dagen die K. in voorarrest heeft gezeten, en dus mag hij per direct de cel uit. Wel mag hij de komende twee jaar niet weer in de fout gaan en wordt hij door de reclassering in de gaten gehouden.
Het OM had graag gezien dat de man voor vijf jaar achter tralies zou verdwijnen vanwege dood door schuld, maar daarvoor zijn er volgens de rechtbank te veel schakels tussen K. en de overleden mannen. K. was zelf niet thuis toen een tussenpersoon de pillen ophaalde. Volgens de rechtbank heeft hij daarmee zelf geen schuld aan het feit dat de mannen uiteindelijk methadon tot zich namen in plaats van het slaapmiddel temazepam. Beide pillen zijn qua uiterlijk moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Geschokt

Het dorp reageerde geschokt op de dood van de twee mannen. De 36-jarige Lubbert Bos werd op 31 oktober 2021 gevonden in een woning aan de Scholekster in Bunschoten-Spakenburg. Bij hem werden zes ponypacks met cocaïne gevonden. In zijn broekzak zaten hersluitbare zakjes met methadonpillen en temazepam-slaappillen. Die stoffen bleken later ook in zijn lichaam te zitten.
Later op die dag werd ook de 27-jarige William Berendse dood in zijn bed gevonden. Al snel werd duidelijk dat beide mannen dat weekend contact hadden gehad en ongeveer een uur bij elkaar waren geweest. Zij dachten dat ze dat weekend het slaapmiddel temazepam hadden geslikt.

Methadon

Maar de man van wie ze pillen hadden gekocht, had een aantal dagen daarvoor de verkeerde middelen bij medicijndealer Sergio K. gepakt of meegekregen. De pillen bleken geen slaappillen te zijn, maar de heroïnevervanger methadon.
Cocaïne werkt stimulerend en methadon dempend. Zij neutraliseren elkaar, maar het effect van methadon blijft langer en wordt na verloop van tijd overheersend, zeggen deskundigen. Voor mensen die er niet aan gewend zijn, kan methadon dodelijk zijn. De ademhaling stokt en er kan een hartritmestoornis optreden. Andere mogelijke doodsoorzaken voor de mannen ontbreken, volgens deskundigen.

Hoger beroep

Sergio K. was zelf niet thuis toen de bevriende klant de pillen kwam halen. K. zei eerder dat de methadon in een tas vol medicijnen zat die hij van een junk had gekocht en nog niet had uitgezocht. Na het overlijden van zijn plaatsgenoten verborg Sergio K. zijn voorraadtas bij een kennis in Soest. Die werd daar later door de politie teruggevonden.
Ook in de bus van de kennis stond een tas van K. met een groot assortiment aan drugs en medicijnen. Hij meldde zichzelf uiteindelijk bij de politie, nadat in het dorp geruchten gingen dat hij de pillen aan Berendse en Bos had geleverd.
Of partijen in hoger beroep gaan, is onduidelijk. Het OM zei daarover na te gaan denken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.