Kabinet stelt commissie in die sluiting kinderhartcentrum Utrecht begeleidt

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Het kabinet roept een speciale commissie in het leven die de sluiting van het kinderhartcentrum in Utrecht gaat begeleiden. Hoewel het UMC Utrecht zelf verantwoordelijk is dat de overgangsperiode van 2,5 jaar goed verloopt, zal deze commissie begeleiding en advies geven.
Nederland telt op dit moment vijf locaties voor kinderhartchirurgie: Leiden, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam. Alleen die laatste twee blijven over. Het besluit van minister Kuipers van Volksgezondheid leidt tot veel kritiek. Niet alleen van patiënten en hun ouders, het UMC Utrecht dreigt zelfs met juridische stappen.
De commissie die in het leven wordt geroepen moet zorgen dat patiëntenorganisaties "intensief betrokken worden bij de transitie". Ook gaat de commissie het ministerie van Volksgezondheid op de hoogte houden van de vorderingen.
In de commissie zitten vijf mensen die allemaal ervaring hebben in de zorgsector. Zo is voorzitter Melvin Samsom hoogleraar maag-, darm- en leverziekten. Ook was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nijmeegse Radboudumc. Ook Dianda Veldman zit in de commissie; zij is voorzitter van Patiëntenfederatie Nederland.
Niet alleen het UMC Utrecht baalt van de sluiting, ook het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is boos. Dat Utrechtse ziekenhuis werkt nauw samen met het kinderhartcentrum. Het gebeurt naar schatting ongeveer zestig keer per jaar dat een kind met kanker hulp nodig heeft van het kinderhartteam van het UMC Utrecht.
Aanvankelijk zouden de kinderhartcentra in Rotterdam en Utrecht open blijven. Later werd dat gewijzigd in Rotterdam en Groningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.