'Van puist tot parel': Veenendaal vergadert lang en besluit in mei pas over theater De Lampegiet

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
Veenendaal - Na een lange gemeenteraadsvergadering gisteravond wordt het besluit over het nieuw te bouwen theater De Lampegiet uitgesteld. Alle partijen hebben hun mening gegeven in een uitgebreid debat, maar pas op 25 mei zal duidelijk worden of het theater met alle voorzieningen zoals een bioscoop, een poppodium en een ondergrondse parkeergarage ook daadwerkelijk wordt gebouwd.
Verreweg de meeste partijen zien een nieuwbouw van een theater met een grote en een kleine zaal, een bijbehorend poppodium en een bioscoop wel zitten. De verschillen zitten in de details.
Zo vindt de ChristenUnie dat een bioscoop niet door gemeenschapsgeld gefinancierd zou moeten worden, maar door commerciële partijen. Het CDA geeft vooral te denken dat het bedrag dat opgenomen is in het masterplan te hoog is en zou een maximum van 30 miljoen euro willen.

42 tot 68 miljoen

De plannen voor een nieuw te bouwen theater zijn nu beraamd tussen de 42 en 68 miljoen euro, inclusief een ondergrondse parkeergarage. Bij die laatste zetten meerdere partijen hun vraagtekens. Behalve de VVD: die vindt het voorstel dat er nu ligt in lijn met alles wat de partij wil. Met de kosten valt het volgens hen wel mee: de jaarlijkse begroting zou maar één procent van de gemeentelijke belastingen zijn. Bovendien, zegt de partij, levert een allround theater Veenendaal juist veel economisch gewin op.

SGP is tegen

Terwijl meerdere partijen zich uitspreken voor een 'verstandige financiering', is de SGP de enige partij die het theater niet per se nodig vindt. Volgens de partij en hun eigen berekeningen komen er veel te weinig bezoekers en ze stellen twee alternatieven voor: óf de sloop van het huidige theater zonder nieuwbouw of een andere variant waarbij het theater volledig geprivatiseerd wordt.
De meeste andere partijen reageren fel op dit voorstel. Dat het theater weer in nieuwe glorie moet verrijzen, daar lijkt overeenstemming over te bestaan. Het meest vlammende betoog komt van Lokaal Veenendaal: "Dit theater gaat misschien nog honderd jaar mee en daar hebben wij dan aan bijgedragen. Het moet van een puist weer een parel worden."
Op 25 mei vergadert de raad opnieuw: dan nemen de partijen een besluit over De Lampegiet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.