De broer van Hein overleed door een overdosis methadon: ‘Uit iets slechts kan hopelijk iets goeds ontstaan’

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Bunschoten-Spakenburg - Hij had gehoopt "dit boek" vandaag dicht te kunnen doen, zegt Hein Bos. Hij is de broer van een van de twee jonge mannen uit Bunschoten-Spakenburg die anderhalf jaar geleden overleden na het innemen van methadonpillen. Dorpsgenoot Sergio K., die de pillen verhandelde, werd vandaag vrijgesproken van dood door schuld. Het wachten is nu of het Openbaar Ministerie - dat een fikse celstraf van vijf jaar had geëist - in hoger beroep gaat. De zaak is daarmee voor de nabestaanden nog niet helemaal afgesloten. "Het boek staat nog half open", zegt Hein.
Voor nabestaanden was het vandaag opnieuw een emotionele dag. Alles wat er voorafging aan de dood van de twee Bunschotense mannen werd opnieuw besproken in de rechtszaal. De conclusie van de rechters: Sergio K. kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de twee, omdat hij ze niet zelf de pillen gegeven had.
Hein heeft begrip voor de uitleg van de rechtbank. "Uiteindelijk gaan zij voor feiten die 100 procent bewezen moeten worden en op dit moment kan dat niet. Dus zij gaan voor vrijspraak."
Al kunnen we één iemand helpen
Hein begon na de dood van zijn broer een initiatief om drugsgebruik terug te dringen
Vandaag deed de rechter uitspraak tegen Sergio K. In deze video zie je wat er de afgelopen anderhalf jaar is gebeurd in de zaak:
Tijdlijn: de zaak rondom de twee overleden Bunschoters

Roekeloos handelen

"We krijgen onze broer er niet mee terug, dat staat vast. De officier van justitie had ons al gezegd dat het geen gelopen race was, de veroordeling van dood door schuld. We hadden toch wel iets van straf verwacht voor zijn roekeloze handelen. Dat hij al die spullen in huis had waar mensen gewoon bij konden. Er hadden veel meer mensen kunnen overlijden."
De rechter benoemde dat vandaag ook in de uitspraak en sprak van aanmerkelijk onvoorzichtig en verwijtbaar handelen. Sergio K. werd weliswaar vrijgesproken van dood door schuld, maar heeft wel straf gekregen. De rechter legde hem 540 dagen gevangenisstraf op, waarvan 172 voorwaardelijk voor bezit en handel in verboden middelen. De overgebleven 368 dagen zijn gelijk aan de tijd die hij in voorarrest zat en dus hoeft hij niet terug de gevangenis in.

Impact

De dood van de twee jonge mannen had enorme impact in Bunschoten-Spakenburg. "Een enorme schok en groot verdriet", zei burgemeester Melis van de Groep.
Hein greep de dood van zijn broer aan om drugs- en alcoholmisbruik in het dorp terug te dringen. Hij heeft na de tragische gebeurtenis een initiatief opgezet: Spakenburg United. In het dorp worden bijvoorbeeld bijeenkomsten georganiseerd met ervaringsdeskundigen die hun verhaal vertellen. "Al kunnen we één iemand helpen. Uit iets slechts kan hopelijk iets goeds ontstaan en daar we voor."
Of het boek nu écht dicht kan, moet snel duidelijk worden. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Bos verwacht dat de kans op zo'n hoger beroep klein is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.