Gaslek dat leidde tot explosie in Bilthovense flat veroorzaakt door monteur rioleringsbedrijf

© Koen Laureij
Bilthoven - Het gaslek dat leidde tot de explosie die een deel van een flatgebouw in Bilthoven deed instorten, is veroorzaakt door een monteur die per ongeluk in een leiding heeft gezaagd. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Het gaslek leidde vorig jaar tot twee ontploffingen, eerst een lichte en daarna een zwaardere.
Over een week is het precies een jaar geleden dat de ontploffing plaatsvond. Zeven hulpverleners raakten gewond en 27 huishoudens verloren hun woning.

Onduidelijkheid over ontploffing

Het onderzoeksrapport van de VRU is niet openbaar gemaakt, maar volgens het AD is nog steeds niet duidelijk wat het gas heeft doen ontploffen. In de flat waren verschillende huishoudelijke apparaten aanwezig met thermostaten. Die zouden bij het automatisch in- en uitschakelen vonken hebben kunnen veroorzaken die de boel hebben kun doen ontploffen.
Een andere verklaring die in het onderzoek wordt genoemd is een ventilator die de brandweer kort voor de tweede explosie plaatste. Het aansluitsnoer daarvan was te kort en daarom gebruikte de brandweer een kabelhaspel. Ongeveer op het moment dat de stekker in het stopcontact werd gestoken, vond de explosie plaats. Of één van deze verklaringen de explosie veroorzaakt heeft, is uit het technisch onderzoek niet duidelijk geworden.

Verder onderzoek

Na dit interne rapport van de VRU, heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) besloten de explosie niet zelf te gaan onderzoeken. De VRU zelf zou graag dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de manier waarop gas zich na een lek in een gebouw verspreidt. Daarover is nu nog weinig bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.