Honderden omwonenden Landgoed Dennenburg doen mee aan protestmars tegen gesloten wandelpad

© Thijmen de Klein Fotografie
Driebergen-Rijsenburg - "Waar een wil is, is een weg", vinden omwonenden van het afgesloten wandelpad in Landgoed Dennenburg. Honderden bewoners van meerdere woonwijken in Driebergen verenigden zich gisteren in een manifestatiewandeling. Zij ruziën al tijden tot aan de rechtszaal met de eigenaar van het landgoed, hij heeft het wandelpad met een hek afgesloten. De organisatie spreekt van een "geslaagde en hartverwarmende" dag.
Het pad is formeel het eigendom van Maik Willems die op Landgoed Dennenburg woont. In mei 2021 is voor hem de maat vol: hij zegt last te hebben van toenemende criminele activiteiten op het pad aan de zuidwestkant van zijn 18 hectare grote tuin en besluit het hek rondom zijn landgoed te verplaatsen. Daardoor wordt een pad dat al meer dan 150 jaar in gebruik is, afgesloten voor omwonenden.

Overlast

Omwonenden zijn daar verbolgen over. Zij zeggen de verhalen van overlast niet te herkennen, en willen bewijzen dat het pad een openbare weg is en voor iedereen toegankelijk moet blijven. Initiatiefnemer Liselotte Maas vindt het onrechtvaardig dat de eigenaar van het landgoed het zijn buren niet gunt een wandeling te maken rond het landgoed.
Maas: "Ik woon hier echt vlakbij, maar ik herken de onveiligheid niet. Met drie kinderen heb ik ook nooit andere ouders gehoord die het onveilig vinden. Zelfs ’s avonds liep ik met een gerust hart over het klompenpad. Misschien is er best eens iets gebeurd, maar dan opnieuw, rechtvaardigt dat echt om de weg dan maar volledig af te sluiten?”
De gemeente Utrechtse Heuvelrug vroeg Willems in de zomer van 2021 om het hek weer weg te halen, met oplegging van een dwangsom, maar Willems ging daartegen in beroep en stapte naar de rechter. Daar kreeg hij voorlopig gelijk.
De politie erkende eerder vorig jaar dat er een aantal incidenten is geweest, maar ziet geen langdurige of terugkerende overlast. Uiteindelijk moet de rechter bepalen of het pad openbaar is of niet; tot die tijd zal het hek nog dicht blijven.
© Thijmen de Klein Fotografie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.