Student Pim wint rechtszaak van gemeente, Utrecht moet studenten alsnog energietoeslag betalen

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Goed nieuws voor zelfstandig wonende studenten met een laag inkomen: de gemeente Utrecht mag hen niet langer uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. Dat gebeurde tot nu toe wel, maar student Pim van Achthoven was het hier niet mee eens en heeft nu gelijk gekregen van de rechtbank Midden-Nederland. "Eindelijk krijgen studenten eens gelijk van een overheidsinstantie", zegt hij.
Vanwege de stijgende energieprijzen konden huishoudens met een laag inkomen vorig jaar een eenmalige energietoeslag krijgen van 1300 euro. Ook Van Achthoven vroeg deze uitkering aan, maar kreeg nul op het rekest. En dat terwijl hij aan alle door de gemeente gestelde voorwaarden voldoet. De gemeente had echter bepaald dat studenten niet in aanmerking kwamen voor deze toeslag.

Een pennenstreek

Die bepaling leidde tot onbegrip bij Van Achthoven. "Het is belachelijk dat studenten met één pennenstreek werden uitgesloten van de toeslag, zonder verdere argumenten daarvoor." Hij vindt dan ook dat die uitsluiting van studenten als groep in strijd is met het discriminatieverbod . De rechtbank is het daarmee eens. "Er is namelijk sprake van vergelijkbare gevallen die door de gemeente op basis van de beleidsregel ongelijk worden behandeld", aldus de rechtbank.
Van Achthoven is blij met die uitspraak die volgens hem voor "iets breders" staat. "Het is natuurlijk fijn dat ik die 1300 euro alsnog krijg", vertelt hij. "Maar het is ook belangrijk dat studenten eindelijk eens gelijk krijgen. Ik zou het nu heel passend vinden als alle studenten die in aanmerking komen, de toeslag met terugwerkende kracht alsnog krijgen. Maar dat kost veel geld, dus ik verwacht niet dat ze dat gaan doen."

Afgelopen december is bepaald dat huishoudens die in 2022 de energietoeslag van 1300 euro toegekend kregen, een extra toeslag van 500 euro krijgen, die automatisch wordt uitgekeerd. Deze huishoudens ontvangen dus in totaal 1800 euro energietoeslag. De studenten die met terugwerkende kracht tóch nog tot deze groep worden gerekend, krijgen dus ook 1800 euro energietoeslag.

De gemeente liet eerder al weten dat het alsnog uitkeren van de energietoeslag aan alle studenten die in aanmerking komen, een enorme kostenpost van zo'n 27 miljoen zou betekenen. Bovendien stelde de gemeente in de rechtbank dat er een grote kans was op 'overcompensatie' als studenten ook aanspraak konden maken op de energietoeslag. Utrecht laat weten de uitspraak te bestuderen en later met een reactie te komen.
Vakbonden FNV Young & United en de LSVb verwachten dat er nog vele rechtszaken aangespannen worden door studenten, zeker nu de rechtbank hen telkens gelijk geeft. Na studenten uit Nijmegen en Amsterdam heeft de rechtbank nu ook de Utrechtse student gelijk gegeven.
"Je begint je af te vragen hoeveel rechtszaken de minister om haar oren geslingerd moet krijgen voordat het beleid wordt aangepast", zegt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United. "Ondertussen blijven er nog steeds meldingen van studenten bij ons binnenkomen van studenten die amper het hoofd boven water kunnen houden. Zij hebben de energietoeslag keihard nodig, maar vinden een rigide overheid op hun pad."

In meerdere Nederlandse universiteitssteden spelen soortgelijke kwesties rond de energietoeslag. De rechtbank in Amsterdam en de rechtbank Gelderland stelden studenten die een zaak aanspanden vorig jaar in het gelijk. De rechters oordeelden dat de gemeenten Amsterdam en Nijmegen studenten niet 'als gehele groep' mogen uitsluiten van de eenmalige toeslag voor huishoudens met een laag inkomen.

Omdat hun woonsituatie zeer divers is, wordt volgens de rechtbanken een 'niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt' tussen mensen die wel en niet studeren. Studenten die zelf hun energierekening betalen zijn dus ook de dupe van de hoge energieprijzen. Verschillende gemeenten overwegen tegen de uitspraken van de rechtbanken in hoger beroep te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.