Verdachte taxichauffeur onwel na strafeis van vijf jaar voor bomaanslagen Hoef en Haag

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Hoef en Haag - Als verdachte Noaaman B. de officier van justitie vijf jaar cel tegen hem hoort eisen, gaat het mis. Hij grijpt naar zijn hart, begint zwaar te ademen en leunt achterover. Hij zucht nog een paar keer diep en dan legt de rechter de zaak stil. Iedereen moet naar buiten en B. wordt afgevoerd. Hartproblemen. Na een kwartier blijkt het weer goed te gaan met de verdachte en kan de zaak verder.
Vijf jaar gevangenisstraf voor een bomaanslag is een relatief hoge eis en waarschijnlijk niet wat B. vandaag had verwacht. Hij wordt verdacht in juli vorig jaar een bom tot ontploffing te hebben gebracht bij een woning in Hoef en Haag. Voor vergelijkbare strafbare feiten wordt meestal zo'n drie jaar cel opgelegd. Maar de officier van justitie is duidelijk in zijn bewoordingen. "De verdachte pleegt een aanslag vanuit de zware georganiseerde misdaad. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en toont geen berouw. We zien dit soort aanslagen steeds vaker en deze straf is dan ook bedoeld om een signaal af te geven. Dit kan niet. Ik eis vijf jaar cel."

Partij cocaïne

De aanslag die de taxichauffeur zou hebben gepleegd staat niet op zichzelf. Afgelopen zomer werden in juli drie aanslagen gepleegd op woningen in onze regio. Tweemaal in Hoef en Haag en één keer in Tienhoven. Ook was er een aanslag op woning in Huizen. Volgens het OM ligt een conflict tussen twee groepen drugscriminelen ten grondslag aan de aanslag. De ruzie gaat over een geripte partij cocaïne. Hoeveel precies is onduidelijk maar in de wandelgangen gaat het over honderden kilo's.
Wat verder opvalt in deze zaak is dat de bewoners van het huis dat werd opgeblazen zelf niks te maken hebben met de ripdeal. Het gaat om de ex-vrouw en de kinderen van één van de mogelijke rippers. In juridische termen heet dat slachtoffersubstitutie: lukt het niet je daadwerkelijke doelwit te pakken, dan pak je zijn familie. In dit geval zelfs een ex.
Het slachtoffer eist een schadevergoeding van ongeveer 168.000 euro. In een geschreven slachtofferverklaring geeft ze aan al tien maanden niet in haar eigen huis te mogen wonen. "Mijn baan ben ik kwijt door deze ellende en mijn vriendinnen zie ik niet meer. Mijn kinderen kunnen niet meer naar school en ze kunnen hun vriendjes niet meer zien. We mogen ons huis nog steeds niet in omdat de burgemeester het gesloten heeft."

Glas in haren

Dat er geen slachtoffers bij de aanslag vielen lijkt puur geluk. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat de explosie tot op 10 meter afstand zwaar lichamelijk letsel kon veroorzaken. Op een meter afstand was de explosie dodelijk. Wanneer agenten ter plaatse komen zien ze overal brokstukken liggen en door de hele straat ligt grind dat uit de bloembakken is geblazen.
Ook andere omstanders liepen gevaar. In het huis van de buren was een slaapfeestje aan de gang waarbij kinderen in de woonkamer lagen. Door de explosie sprongen de ruiten en glassplinters werden teruggevonden in het haar van de kinderen. Huilend vroegen de bewoners van het huis aan de agenten ter plaatse of ze nog wel veilig waren in hun eigen woning.

Bewijs

Volgens de officier van justitie is het bewijs duidelijk. Op een beveiligingscamera is te zien hoe een man kort voor de explosie naar de woning loopt en na de knal terug rent naar een geparkeerde taxi. Een postbode die op dertig meter van de explosie liep geeft een signalement dat op de verdachte kan slaan. Een korte man in een hoodie. Daarnaast werd de taxi van de man voor de aanslag gezien in de richting van Hoef en Haag en ter plekke door de postbode. Ook werd hij op de terugweg gefotografeerd door een camera van de politie.
Daarnaast werden bij de arrestatie van de verdachte, die zich op een balkon probeerde te verstoppen in het huis van zijn moeder, twee telefoons gevonden. Op die telefoons is gezien dat de verdachte net na de aanslag zocht op 112-meldingen. Daarnaast zijn de telefoonnummers van twee mensen gevonden die ook terecht staan in dit onderzoek.
Maar volgens de advocaat van Noaaman B. klopt het verhaal van het OM niet. Het bewijs is te dun, de herkenningen zijn te mager en het is helemaal niet gek dat iemand op 112meldingen.nl kijkt. Haar cliënt kan niet op de plaats van de aanslag geplaatst worden en moet dus worden vrijgesproken.
Volgens de advocaat is de strafeis van vijf jaar te hoog. De verdachte heeft het strafbare feit volgens haar niet gepleegd, maar mocht de rechter hem toch veroordelen dan moet dat met een lagere straf. "Mijn client had niet kunnen voorzien dat in een ander huis acht kinderen lagen te slapen. Daarnaast is er bij het veroorzaken van dit type ontploffing geen sprake van levensgevaar."

Andere verdachten

In totaal zijn in deze zaak vijf verdachten aangehouden. Zo wordt een Rotterdamse vrouw gezien als organisator van de aanslagen. Zij zou een opdrachtgever hebben, maar wie dat is bleef in eerdere zittingen onduidelijk. In de telefoon van de taxichauffeur heet het contact 'Kleintje brobro bambam' en in het toestel van de Rotterdamse Nora B. heeft het contact 'Donald Trump'. Ondertussen weet het Openbaar Ministerie wel wie deze man is. De vier andere verdachten zullen apart van Noaaman B. berecht worden.
Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord. De hele rechtszaak beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar nu wil hij toch wat zeggen. "Ik ben vader van drie kinderen en ik heb hier niks mee te maken. Ik zou zoiets nooit doen en ik laat het over aan jullie. Ik ben echt hartpatiënt en het gaat niet goed met mij. "
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.