Toeristenbelasting stijgt het hardst in provincie, stad Utrecht bij duurste gemeenten

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De gemeente Utrecht is een van de drie gemeenten die de meeste toeristenbelasting heffen. Volgens www.bungalowparkoverzicht.nl betalen bezoekers die dit jaar een nachtje slapen in een hotel in de provinciehoofdstad €9,12 aan toeristenbelasting. Utrecht moet alleen de Noord-Hollandse gemeenten Amsterdam (€12,12) en Ouder-Amstel (€9,35) voor zich dulden.
Ook in Houten is de toerist in 2023 niet goedkoop uit. Daar betalen bezoekers €6,52 aan toeristenbelasting. Hiermee staat Houten op plek negen in de landelijke lijst. Er zijn ook Utrechtse gemeenten onderaan de lijst te vinden. Van alle gemeenten met een toeristenbelasting, is die in Renswoude het laagste (75 cent). Ook in Culemborg (80 cent) zijn de tarieven relatief laag.

Ronde Venen sterkste stijger

De gemeente De Ronde Venen is procentueel (+108,3%) de sterkste stijger op het gebied van toeristenbelasting. Daar bedraagt de toeristenbelasting nu €2,50. Bunnik (+45,8%) staat ook in de top tien van sterkste stijgers.
In de provincie Utrecht is de toeristenbelasting het sterkst gestegen. In onze provincie bedraagt de gemiddelde toeristenbelasting dit jaar €2,42, terwijl dit bedrag vorig jaar nog €2,11 was.
De meeste gemeenten hanteren een vast bedrag of percentage. Sommige gemeenten hebben ervoor gekozen om het bedrag op basis van bijvoorbeeld het overnachtingstarief, het type accommodatie, het aantal sterren en de tijd van het jaar. Hierdoor kunnen tarieven binnen gemeenten ook variëren. Bungalowparkoverzicht ging uit van een overnachting van een volwassene in een driesterrenhotel in het hoogseizoen. 
Klik hier voor meer cijfers over de toeristenbelasting in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.