Is er nog toekomst voor de kleine supermarkt? 'Ik denk dat het de moeite waard is om voor te vechten'

© RTV Utrecht
Vreeland - En weer dreigt er een kleine supermarkt in onze provincie te verdwijnen. Na noodlijdende supers in Baambrugge, Nigtevecht en Schoonrewoerd heeft nu de kleine kruidenier in Vreeland het lastig. De vraag is nu, zijn dit soort buurtsupers nog wel te redden?
'Dagwinkel zoekt klanten', staat er in grote letters op de lokale Facebookpagina van Vreeland. De noodkreet is afkomstig van Aloys Hageman. Hij runt zijn Dagwinkel al 35 jaar aan de Voorstraat in het centrum van het Vechtdorp. Zeker de laatste jaren heeft hij het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. "Tijdens corona lieten meer mensen hun boodschappen thuisbezorgen en daar zijn ze niet meer mee gestopt, zeg maar."
Met als gevolg: minder mensen in de winkel. "We kunnen nu alles nog betalen, maar dit moet niet te lang duren", zegt Hageman. De crix de coeur van supermarkteigenaar laat de Vreelanders niet onberoerd. Hij krijgt bijval op Facebook en er verscheen een column in de lokale krant waarin Bas Schuurmans een vurig betoog houdt voor behoud van de kleine super. "Als dit er niet meer zou zijn, dan verliest het dorp toch een beetje het hart", vertelt Schuurmans. Hij roept daarom alle Vreelanders op hun boodschappen bij de Aloys te halen. "Als iedereen 15 euro per week besteedt, dan draait de winkel geweldig."

Duur

De enige supermarkt in Vreeland mag volgens Schuurmans dan iets duurder lijken dan de grotere super even verderop, dat is ie in feite niet. "Want als deze winkel er niet meer is, moeten we naar Loenen. Dat is algauw een kwartiertje rijden. Dat kost toch een paar euro, net als bezorgen. En je bent er meer tijd mee kwijt."
Alle reden dus om de dorpswinkel te behouden. En dat weten ze ook in andere kleine kernen in onze provincie. Daarom werden er recent verschillende acties ondernomen om kleine supermarkten te behouden. Zo hielden de inwoners in Schoonrewoerd in de gemeente Vijfheerenlanden hun supermarkt in de lucht door een financiële bijdrage. In Nigtevecht werd de enige supermarkt in het dorp nieuw leven ingeblazen doordat de dorpsbewoners de winkel adopteerden en ook in Baambrugge spelen ze met datzelfde idee.

Beresympathiek

Genoeg inzet dus vanuit de kleine kernen om hun enige levensmiddelenwinkel open te houden. Maar hoe zit het op de lange termijn? Marketingdeskundige Paul Moers prijst de geestdrift en volhardendheid van de dorpsbewoners om hun super in de lucht te houden. "Beresympathiek". Toch denkt hij dat er geen toekomst is voor een supermarkt als in Vreeland. "Die kernen zijn te klein om die winkels op een fatsoenlijke manier te runnen. De kosten verdwijnen namelijk niet, en de inkomsten stijgen ook niet."
Moers wijst er daarnaast op dat de concurrentie van andere supermarktketens moordend is. "80 procent van de supermarkten wordt gerund door 4 partijen. Hun inkoopmacht is gigantisch (waardoor ze producten voor lagere prijzen kunnen aanbieden) en daar kunnen die kleintjes niet tegenop boksen."
Marketingdeskundige Moers denkt dan ook dat een kleine dagwinkel geen toekomst heeft. "Ik woon zelf in een klein dorp en ik krijg het m'n strot ook nauwelijks uit maar: dit is uitstel van executie. Zo'n supermarktje houdt het op termijn gewoon niet vol. Ook gezien de gestegen energie-, huur- en personeelskosten."

Gevecht

In Vreeland willen ze het tegendeel bewijzen en laten zien dat het wél kan: een supermarktje in een klein dorp behouden. Schuurmans: "Ik denk toch dat het zeker de moeite waard is om het gevecht aan te gaan en ik ben er van overtuigd dat als er een lange termijn ondersteuning door de inwoners wordt geleverd het mogelijk is de winkel te behouden."
Schuurmans denkt dat de inwoners bij elkaar moeten gaan zitten om concrete plannen te maken om de super te behouden. Wat die plannen zullen zijn, zal ook afhankelijk zijn van hoe het de kleine supermarkten in andere kleine dorpen zal vergaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.