'Wie steekt nou een natuurgebied in de fik?' - vraagt een verdrietige boswachter René zich af

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Ameide - Hij is vooral boos, boswachter René Garskamp. Wie heeft er brand gesticht in 'zijn' natuurgebied de Zouweboezem? Meerdere hectaren aan riet - waar net vogels aan hun nesten waren begonnen - zijn zwartgeblakerd. "Ik snap er helemaal niks van. Hoezo zou iemand dit doen?"
Kijk nou wat een zielig gezicht, wijst René in de verte. Een heel groot veld aan zwart, met middenin één vogel op een nest. "Een brandgans is weer teruggevlogen naar z'n nest. Maar ze weet denk ik niet dat die eieren door de brand zijn weggekookt. Dat doet me nou veel."
Afgelopen vrijdag, net tegen de avond, krijgt de brandweer een belletje. Er zijn grote uitslaande vlammen te zien in het gebied tussen Lexmond en Ameide. Aangestoken, blijkt later. Maar door wie? Dat weet ook boswachter René niet. "Wie steekt nou een natuurgebied in de fik? Dit is écht vandalisme. Dat je dit doet is überhaupt niet goed te praten, maar dan doe je het óók nog aan de start van het broedseizoen. Dat kan niet."
Zo is de Zouweboezem eraan toe na de aangestoken brand

'Zó zonde'

We lopen een stukje verder langs de dijk. De geur van brand hangt er nog steeds in de lucht. En ook al ziet al dat zwarte riet er nu wat sipjes uit, dát herstelt zich "op den duur" wel, denkt René. Het gaat hem nu vooral om al die verschillende soorten bijzondere vogels in de Zouweboezem. Kiekendieven, bijvoorbeeld. "Er zijn vogels helemaal speciaal uit Afrika naar dit gebied gekomen om te broeden. Als er dan brand uitbreekt, moet je maar afwachten of ze weer terugkomen. Dat is zó zonde."
De bruine kiekendief had zich nét weer in de Zouweboezem gevestigd
De bruine kiekendief had zich nét weer in de Zouweboezem gevestigd © Pixabay
De Zouweboezem is Natura 2000-gebied en staat ook wel bekend als het belangrijkste, kleinste vogelgebied van Nederland. Zo'n 50 verschillende vogelsoorten hebben zich in dit moerassige gebied gevestigd, weet René. "We zijn trots op deze parel van de provincie Utrecht. Blijkbaar zijn er mensen die niet helemaal beseffen hoe belangrijk dit stuk natuur voor vogels is. Die personen zullen zich nu - hoop ik - achter hun oren krabben."

Natuur met rust laten

Het Zuid-Hollands Landschap, dat de Zouweboezem in eigendom heeft, deed aangifte van de brand. René hoopt vooral dat mensen nóg meer nadenken over wat je wel en niet kunt doen in een natuurgebied. "Wees er een beetje zuinig op, alsjeblieft." Maar, dan, ineens: "Goh, hóór je 'm? Een Cetti's zanger!" In dat éne stukje riet dat vrijdag niet is verbrand, heeft die kleine zangvogel zich maar daar gevestigd. "Zo zie je hoe veerkrachtig de natuur kan zijn. Maar we horen ze natuurlijk gewoon met rust te laten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.