Verkeersdoden op hoogste niveau sinds 2008: 'Twee volle Boeings aan slachtoffers'

© RTV Utrecht / Mirjam de Witte
Provincie Utrecht - "Absurd hoog", vindt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland de nieuwe, jaarlijkse, CBS-cijfers van het aantal verkeersdoden in ons land. 737 mensen kwamen afgelopen jaar om door een verkeersongeval. Dat zijn er 147 meer dan in het jaar daarvoor. "Deze cijfers zijn buiten de trend, dat is echt verontrustend. Het zijn gewoon twee volle Boeings hè."
Het aantal van 737 verkeersdoden is het hoogste sinds 2008 en nam het sterkst toe onder fietsers vanaf 75 jaar. Fietsers waren sowieso kwetsbaar. Er kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer, 84 meer dan het jaar ervoor. Het was het hoogste aantal sinds 1996, het begin van de registratie.

Oudere fietser

"Een ongekende toename", zegt Stomphorst. "Het aantal jonge bestuurders dat onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, dat is verdubbeld. De oudere fietser – al dan niet op de e-bike – is daar de dupe van. Een kwetsbare weggebruiker, die eerder overlijdt aan kwetsuren in het verkeer. Dat is een risico, want er komen steeds meer ouderen bij."
De grootste valkuil is een gebrek aan focus in het verkeer, ziet Stomphorst. "Daar heeft de smartphone mee te maken, maar ook allerlei schermen in de auto zelf. Mensen worden daardoor afgeleid."
Ook fietsers zelf nemen vaak een te groot risico, bijvoorbeeld door door rood te rijden of door het gebruik van hun telefoon. "Het overkomt mensen niet vaak dat het misgaat en daarom denken ze: het gaat altijd goed. Maar die waaghalzerij gaat een keer mis."

Utrecht goed voorbeeld

In onze provincie gaat het overigens relatief goed, het aantal verkeersdoden daalde hier juist. In 2022 kwamen 42 personen om bij een verkeersongeval, 5 minder dan in 2021.
Stomphorst ziet dat de provincie "goed bezig" is met het terugbrengen van snelheden. "Ook wordt de fietsinfrastructuur hier behoorlijk verbeterd, er zijn minder confrontaties tussen auto en fiets. Met gescheiden fietspaden kun je al heel veel voorkomen. Utrecht is wat dat betreft een goed voorbeeld: hoewel het hier dichtbevolkt is, met name in de stad, gaat het eigenlijk heel goed. Andere provincies kunnen hiervan leren."
Gedeputeerde Schaddelee voor mobiliteit bij de provincie Utrecht: “Ieder verkeersslachtoffer is er een teveel. Het leed onder nabestaanden is onbeschrijfelijk groot. Juist op een dag als vandaag voelen zij het gemis van hun dierbaren extra. We doen als provincie veel om verkeersongevallen te voorkomen. Niet alleen richten we onze wegen zo goed mogelijk in, we wijzen weggebruikers met campagnes en verkeerseducatie op veilig gedrag in het verkeer. Hier gaan wij de komende tijd onverminderd mee door”, zegt gedeputeerde Schaddelee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.